Oligopolul si teoria jocurilor

Trimis la data: 2004-05-30 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 19
Autor: Lalu Bogdan-Alexandru Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Odată cu trecerea de la economia naturală şi autoconsum la schimb şi economia de piaţă, întreprinzătorii, de la micii meşteşugari cu atelierele lor din trecut până la giganţii industriali din vremurile noastre, toţi au fost interesaţi în a rezista cât mai mult in bătălia concurenţială, având ca obiectiv principal maximizarea profitului. Bineînţeles că nu le-a fost uşor! „Regulile jocului” sunt dure şi cel ce greşeşte sau cel ce nu poate ţine pasul cu ceilalţi este de cele mai multe ori eliminat, lăsând însă altuia posibilitatea de a-i ţine locul. Desigur că au existat şi încă există unii care trişează şi pe care „arbitrul” ( statul ) nu-i observă şi care nu numai că fac ca scorul să se întoarcă în favoarea lor ci şi scot pe alţii din competiţie.

Viaţa este prin natura ei nedreaptă! Asemănarea cu o junglă o poate regăsi oricine, dacă priveşte mai atent, având totodată o imaginaţie ce-i permite să facă o astfel de asociere. În bătălia concurenţială rezistă cel mai puternic. Cel care este atent, cel care îşi urmăreşte adversarul şi cel care nu se lasă doborât de acţiunile altora. Totul este un joc în care fiecare urmăreşte acţiunile adversarului şi acţionează în consecinţă. O astfel de dinamică face după părerea mea studiul economiei atât de interesant.

Prin jocul concurenţial se înţelege ansamblul relaţiilor competiţie, de rivalitate dintre agenţii economici, fie ei producători sau consumatori, având ca rezultat maximizarea eficienţei economice precum şi a satisfacţiilor resimţite de actanţii jocului concurenţial, mai precis maximizarea utilităţii resimţite ( în cazul consumatorului ) respectiv a profitului obţinut ( în cazul producătorului ).

Într-o lume în care totul se învârte în jurul banilor fiecare greşeală costă. Celebra afirmaţie „Time is money!” începe să fie înţeleasă din ce în ce mai bine, iar libera concurenţă, una din pietrele de temelie ale economiei de piaţă, este mecanismul prin care se reglează şi stimulează producţia, astfel încât comportamentul producătorilor orientat către maximizarea profitului devine chiar mijlocul prin care se realizează scopul sistemului economic – optimizarea consumului şi maximizarea satisfacerii trebuinţelor consumatorilor. Relaţiile concurenţiale impun producătorilor promovarea progresului tehnic, scăderea costurilor şi a preţurilor, creşterea cantităţii, calităţii si diversităţii bunurilor economice.

Iată că sistemul economiei de piaţă şi concurenţa reprezintă motorul evoluţiei noastre ca specie căci, trebuie să recunoaştem, că de la începutul manifestării primului mare curent al gândirii economice moderne, mercantilismul şi până acum, dar în special în ultima sută de ani, îmbunătăţirea nivelului nostru de trai s-a bazat în primul rând pe criteriile enunţate mai sus: progres tehnic, îmbunătăţirea calităţii, eficienţă.

Structurile pieţelor sunt în primul rând diferenţiate de numărul şi forţa economică a producătorilor şi consumatorilor, implicit de posibilitatea ca una din aceste categorii să influenţeze preţul. Factori specifici unei anumite structuri de piaţă sunt şi gradul de diferenţiere al produselor dintr-o anumită categorie, gradul de mobilitate al factorilor de producţie ( muncă, natură, capital ), gradul de transparenţă a pieţelor ( de certitudine a cunoaşterii cererii şi ofertei ).

După aceşti parametri se pot deosebi trei mari structuri principale : piaţa cu concurenţă perfectă, model teoretic prin excelentă la care economiştii se raportează pentru a explica mai bine unele fenomene, piaţa de monopol, foarte contestată din punctul de vedere al raportului beneficiu social / cost social şi piaţa cu concurenţă imperfectă ( concurenţa monopolistică şi oligopolul ) model ce predomină, el caracterizând realitatea economică cotidiană, înfăţişând principalele două mari structuri de piaţă.

OLIGOPOLUL
De ce am ales oligopolul? Priviţi in jur! Priviţi la automobilele dumneavoastră, la echipamentele electrocasnice pe care le folosiţi, la noul aspirator sau noua maşină de spălat, de ce nu şi la noul televizor sau la noul calculator cu procesor de ultimă generaţie chiar şi la produsele pe care le achiziţionaţi când ieşiţi cu prietenii în oraş ( sucuri, fast-food etc.) Ce au toate aceste lucruri în comun? vă voi întreba. La prima vedere chiar nimic. Dacă vă mai gândiţi puţin vă daţi seama că sunt bineînţeles mărcile dumneavoastră preferate. Sunt sigur că înainte de a face alegerea aţi analizat mai multe variante astfel încât să obţineţi cel mai bun raport calitate / preţ nu-i aşa? Să va mai întreb ceva:

Alegând fiecare produs, cate variante aţi mai analizat? Majoritatea dintre dumneavoastră sunt sigur că-mi veţi răspunde că patru sau cinci.

Iată ce înseamnă oligopolul. Pe scurt, el este o formă a concurenţei imperfecte ce se caracterizează prin existenţa unui număr restrâns de producători care, deţinând un segment important de piaţă o pot influenţa în scopul maximizării profitului, bunurile oferite fiind solicitate de numeroşi consumatori. Din punct de vedere etimologic, termenul provine din limba greacă:
oligos = puţini, câţiva; polein = vânzare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.