Omagiu lui Eminescu

Trimis la data: 2006-12-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.30 / 10
Downloads: 2534
Autor: Sorin Moldoveanu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 249
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Omagiu lui Eminescu - Eminescul nostru cel de toate zilele şi din toate locurile…Peste tot unde au trecut paşii Luceafărului, au lăsat urme din pulbere de stele. Nenuritorule, Eminescu,dă-mi această onoare să-ţi vorbesc câteva clipe. Iertate fie-mi modestele mele încercări...Omagiu lui Eminescu
Omagiu lui Eminescu - Au trecut peste o sută şaisprezece ani de când Eminescu pare a nu scrie. Multe dintre manuscrisele sale încă n-au ajuns la tipar. O revelaţie e Eminescu în continuă desfăşurare. Atât din adâncul de frumuseţi incontestabile ale textelor,cât şi din comoara ce încă mai stă ascunsă în caietele sale-vreo 9000 de pagini-donate de Titu Maiorescu Academiei Române în 1902.Omagiu lui Eminescu

Omagiu lui Eminescu - De la Eminescu orice rând,orice gând poate ascunde o scânteie de cer!“Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarele soarbe un nour de aur din marea de amar…”Oare care alte cuvinte reflectă mai bine întreaga existenţă a geniului neînţeles,a marelui nostru poet naţional?Omagiu lui Eminescu

Au trecut peste o sută şaisprezece ani de când Eminescu nu mai trece „pe lângă plopii fără soţ”.Atunci când trecea,cine nu îl cunoştea,draga lui iubită,azi,dacă ar trece,n-ar mai fi om din neamul lui să nu îl cunoască…De ce?Pentru că Mihai Eminescu este numitorul comun al sufletului poetic al neamului românesc.

Eminescu e născătorul nostru de gânduri care ne-a învăţat un grai al minunii:”limba Eminescu”,fără de care multe ar fi rămas şi ar rămâne neînţelese şi bucuria adâncurilor din om n-ar fi ajuns niciodată să iasă la lumina pământului.

Au trecut peste o sută şaisprezece ani de când,după ce şi-a revărsat toată comoara de scântei ale minţii lui nepereche,peste lume,lui Eminescu i s-a îndeplinit dorul de a trece dincolo„în liniştea serii”.Dar de atunci,în loc să se odihnească undeva,”la marginea mării”în tihnă răsare noapte de noapte pe bolta culturii române,întocând în strălucire toate stelele.Nu are parte de repaus şi e bine.E soarta nemuritorilor.

Au trecut peste o sută şaisprezece ani de cănd respirăm Eminescu şi fruntea ne-a crescut ca a lui pe când îl citim,creştem cu Eminescu şi vom mai creşte mii de ani,dar nici unul dintre noi nu va ajunge la înălţimea lui,acolo sus,”a Luceafărului”.El va rămâne în veci .Unicul.”Luceafărul”.Eminescu e darul Providenţei făcut românilor. Pentru miile de uşi ale miilor de ani ce vor mai veni, românii au o cheie cu care vor „deschide” veacurile şi vor intra în ele cu fruntea sus,cu frunte de „luceafăr”.

Avem în Eminescu paşaportul fără dată de expirare al românlor, spre viitor! Peste tot unde au trecut paşii Luceafărului, au lăsat urme din pulbere de stele.

Studiat chiar şi in literatura universală, elogiat de critici ca cel mai mare poet romantic al tuturor timpurilor, Eminescu nu va putea fi apreciat la adevărata sa valoare pe durata vieţii, iar de înţelegere nu va avea parte decât de la prea puţini dintre contemporanii săi.
Creaţia sa literară incomparabilă este cea care îi va conferi nemurirea, deşi destinul i-a negat posibilitatea de a avea privilegiul unei vieţii lungi.

”Ars longa, vita brevis” căci în cazul lui Eminescu dictonul lui Hipocrat se potriveşte perfect. Statutul pe care l-a dobândit în literatură se datorează talentului său deosebit, dar şi vastelor sale cunoştiinţe din multiple domenii.Pasionat de filosofie,îi va studia neobosit pe Shopenhauer si Kant la universitaţiile din Viena si Berlin,a căror operă o citeste pe nerăsuflate.Economia politică,ştiinţele ,artele şi istoria sunt doar o parte din domeniile aprofundate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.