Omiletica

Trimis la data: 2014-07-21
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 79
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Eduard_C
Dimensiune: 122kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Preotul este continuatorul activitatii invatatoresti a Mantuitorului. De aici decurge necesitatea Omileticii ca obiect de studiu, in vederea unei mai bune predicari, care se bazeaza pe modul cum au comentat cuvantul scripturelnic luminatorii Bisericii. De aceea, preotul trebuie sa aiba calitati intelectuale, care il ajuta sa se purifice de nestiinta si sa cunoasca adevarul mantuitor. Dar acestea trebuiesc completate cu calitatile religios-morale, care se obtin prin implinirea poruncilor, care duce la purificarea de patimi, si astfel se asigura succesul predicii.
Disciplinele care se studiaza in invatamantul teologic constituie un tot unitar, fiindca ele vorbesc despre Dumnezeu, Care este unul singur, si despre legatura Sa cu omul conceput ca fiinta unitara alcatuita din trup si suflet. Din necesitati practice, didactic-pedagocice, insa, materiile invatamantului teologic s-au impartit in patru sectii, fiecare sectie avand temele sale teologice speciale:
A. Sectia biblica; B. Sectia istorica; C. Sectia sistematica; D. Sectia practica;

1.1.1. Omiletica este un obiect de studiu teologic, care face parte din sectia practica, alaturi de Catehetica, Liturgica, Pastorala, Drept bisericesc, Cantare bisericeasca. Ea se ocupa cu invatatura despre vorbirea bisericeasca din toate punctele de vedere. Numele sau provine de la verbul grecesc care inseamna: a sta de vorba cu cineva, a convorbi, a avea relatii cu cineva, a se intretine asupra unei teme, a fi printre, a comunica prin. In familia de cuvinte a acestui verb se cuprinde si substantivul, care inseamna: multime, adunare, reuniune, popor. Acest verb exprima actiunea predicatorului de a vorbi cu poporul, in general. El este folosit in Noul Testament de trei ori:

Luca XXIV, 14 ( "Vorbeau unul cu altul despre..."); Fapte XX, 11 ( "Vorbind cu ei mult, pana in zori "); Fapte XXIV, 26 ( "Vorbea cu el").
Omiletica este disciplina Teologiei practice in care se expun sistematic principiile, metodele si procedeele dupa care preotul trebuie sa-si alcatuiasca si sa-si rosteasca predicile in fata credinciosilor.

Omiletica este un studiu teoretic, pentru ca ne da cunostinte despre oratoria sacra, sub toate formele ei, dar ne invata si mestesugul de a transmite cu arta, invatatura crestina. Incepand de la Origen (185-254), cuvantul omilie se foloseste indeosebi pentru a desemna o cuvantare bisericeasca. Ca in toate domeniile, si aici, practica a precedat istoria, adica in Biserica a existat intai vorbirea sfanta, practicata de Domnul Hristos, de Apostolii Sai si dupa aceea s-au fixat si s-au sistematizat regulile acestei vorbiri scoase din cele mai distinse cuvantari. Intai a fost deci, omilia si apoi a aparut Omiletica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.