Omonimia

Trimis la data: 2014-08-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina_I
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Omonimia nu reprezinta o relatie semantica intre cuvinte, ci ea este interesanta din punct de vedere practic, aplicativ. In practica limbii, omonimia trebuie inteleasa ca o sursa de confuzie, cu sau fara intentia de a obtine efcte stilistice. Intr-un sens cuprinzator, omonimia poate fi inteleasa ca o categorie larga ce include potrivirea de forma lingvistica, adica secvente identice formal, cu intelesuri diferite, la diverse niveluri ale limbii: lexical, morfologic si sintactic. In acest curs, ne vom ocupa de omonimia lexicala, insa inainte de aceasta vom face cateva precizari si despre celelalte doua tipuri mentionate mai sus.
Omonimia morfologica priveste formele identice, dar care apar in zone diferite ale aceleiasi paradigme, avand valori si functii diferite. Omonime morfologice sunt, spre exemplu, formele de persoana a III-a singular si plural la unele verbe (el alearga - ei alearga, el pleaca - ei pleaca), formele de genitiv si dativ ale substantivului (al copilului - dau copilului), formele de nominativ, genitiv, dativ si acuzativ ale substantivelor masculine articulate nehotarat (un vecin, al unui vecin, unui vecin, pe un vecin).

In aceeasi situatie, se afla si elementele morfematice care au rolul de a deosebi parti de vorbire diferite: -a din prepozitia inaintea ajuta la deosebirea acesteia de adverbul inainte, acest element morfematic este omonim cu articolul hotarat de feminin singular -a, casa; tot asa, elementul morfematic -ul este omonim cu articolul de masculin singular si ajuta la diferentierea adverbului imprejur de prepozitia imprejurul.
Omonimia sintactica priveste structurile sintactice cu organizare si componenta identice care pot fi interpretate diferit din punctul de vedere al intelesului.

Spre exemplu, o secventa precum alegerea profesorului poate fi inteleasa ca "alegerea pe care a facut-o profesorul" sau "alegerea cuiva pe postul de profesor". Tot asa, enuntul Ti-am citit poeziile poate avea intelesul "am citit poeziile pe care tu le-ai scris" sau "am citit poeziile si tu ai ascultat"; structura El s-a indepartat enervat poate fi interpretata cauzal "s-a indepartat fiindca era enervat" sau copulativ "s-a indepartat si era enervat". Astfel de secvente cu dubla interpretare sunt dezambiguizate intr-un context mai larg: Ti-am citit poeziile, sa stii ca ai talent. In acest caz, interpretarea este una singura: "am citit poeziile pe care tu le-ai scris".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.