Omorul

Trimis la data: 2015-08-21 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: mariaana Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Uciderea unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Apararea vietii persoanei prin toate mijloacele, inclusiv cu ajutorul legii penale reprezinta una dintre indatoririle principale ale statului, iar dreptul la viata ca drept fundamental este protejat si garantat in Constitutia Romaniei(art.22), motiv pentru care toti cetatenii trebuie sa manifeste respect fata de viata fiecarui membru al societatii.

Faptele incriminate sub denumirea de infractiuni contra vietii constituie un capitol distinct in complexul grupului de infractiuni contra persoanei. Consideram ca gradul de pericol social pe care il prezinta savarsirea unor infractiuni contra vietii, pune in pericol atat securitatea fiecare persoane, cat si a intregii colectivitati, deoarece viata este ocrotita de legea penala in sens larg, acela de ocrotire a persoanei si a principalelor atribute ale acesteia, precum viata, integritatea corporala, sanatatea.

Prin incriminarea acestui gen de infractiuni nu se realizeaza altceva decat ocrotirea existentei si securitatii fizice a persoanei, a omului. In acest sens sunt si dispozitiile art.22 din Constitutia Romaniei in care dreptul la viata al persoanei este garantat, pentru ca in alineatul 3 sa se precizeze ca pedeapsa cu moartea este interzisa. Prin urmare, viata ca valoare sociala aparata prin normele dreptului penal se infatiseaza nu numai ca un drept absolut al persoanei opozabil tuturor cetatenilor, dar si ca o valoare sociala pe care dreptul obiectiv o ocroteste in interesul statului, reprezentat prin membrii sai.

Dreptul la viata fiind unul dintre drepturile fundamentale ale omului, are caracter absolut si nu este permisa nicio alta derogare de la protectia sa in timp de pace sau razboi, cu exceptia prevederilor limitative, prevazute in art.2 al Conventiei europene a drepturilor omului. Apararea fiintei umane prin dispozitiile cuprinse in capitolul 1 al partii speciale a noului Cod penal priveste pe om fara celelalte atribute ale sale(libertate, demnitate, inviolabilitate sexuala), ci numai acelea legate de viata sa. Pentru ca viata este una dintre cele mai pretioase valori, iar fapta de omor este una dintre cele mai cunoscute infractiuni, legiuitorul a folosit si in legislatia penala actuala o exprimare eliptica in a defini aceasta infractiune.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.