Omorul calificat

Trimis la data: 2015-09-13 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Cristi_L Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Desi infractiunea de omor prezinta intotdeauna aceleasi caracteristici - actiunea de a ucide cu intentie o fiinta omeneasca, actiune ce are ca rezultat moartea victimei - in realizarea concreta poate prezenta diverse particularitati dupa cum in jurul faptei tipice (omorul simplu) se grupeaza, se alatura diferite elemente care, fara a schimba substanta faptei , ii dau acesteia o coloratura diferita sporindu-i gradul de pericol social. Omorul calificat reprezinta fapta persoanei care savarseste un omor in anumite imprejurari, anume prevazute de lege . Omorul calificat, infractiune prevazuta in art. 179 C. pen. , reprezinta o modalitate agravata a infractiunii de omor.

Considerarea premeditarii ca o imprejurare care califica omorul se explica prin aceea ca o fapta savarsita in mod spontan este socotita ca mai putin grava decat fapta comisa in urma unei reflexii, unei deliberari prin care faptuitorul a elaborat un plan de executare si a organizat aducerea acestuia la indeplinire . Cu alte cuvinte, premeditarea reprezinta o chibzuinta in comiterea infractiunii. Premeditarea tine de perioada interna (gandul criminal din mintea faptuitorului).

Pentru a se putea considera infractiune, cel care comite fapta trebuie , sa treaca la actele din perioada externa (actele pregatitoare, tentativa, faptul consumat, faptul epuizat). Infractiunea de omor calificat, fiind comisa in forma continuata necesita si trecerea la actele din perioada esterna. In cazul in care gandul criminal nu s-a exteriorizat prin acte de executare (prin trecerea la act), ramanand doar in mintea omului, infractiunea nu exista deoarece nuda cogitatio, nemo partitur, adica gandul criminal nu se pedepseste.

Cand se efectueaza urmarirea penala, organele de urmarire penala trebuie sa stranga toate probele necesare pentru a-i putea dovedi vinovatia invinuitului, deoarece, daca exista cea mai mica indoiala asupra vinovatiei sale, in faza de judecata, va exista posibilitatea sa fie achitat de instanta de judecata care se pronunta asupra vinovatiei sale, caciin dubio pro reo, adica orice indioala profita autorului si actori incumbit probatio adica sarcina probei revine celui care acuza, acuzator fiind organul de urmarire penala.

Daca faptuitorul nu a avut posibilitatea sa mediteze, sa cantareasca sansele de realizare a rezolutiei, fiind intr-o activitate continua, circumstanta agravanta nu poate fi retinuta . Nu se extind efectele premeditarii atunci cand faptuitorul care luase hotararea de a ucide o persoana intalneste din intamplare alta persoana si in urma unei dispute o omoara, fiindca hotararea de a savarsi acest omor este distincta si spontana .

Subiect activ al infractiunii de omor calificat savarsit cu premeditare este necalificat de text, putand fi orice persoana care raspunde penal. Conform art. 113 C. pen., minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal. Minorul care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant. Proba savarsirii sau nu cu discernamant a faptei poate fi facuta prin expertiza medico-legala psihiatrica (pentru stabilirea starii de discernamant in cazul oricarui faptuitor, indiferent de varsta sa, nu numai la minorii cu varsta intre 14 si 16 ani).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.