Omorul calificat

Trimis la data: 2005-03-16 Materia: Drept Nivel: Liceu Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 4708
Autor: Moniq45 Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Deşi infracţiunea de omor prezintă întotdeauna aceleaşi caracteristici – acţiunea de a ucide cu intenţie o fiinţă omenească, acţiune ce are ca rezultat moartea victimei – în realizarea concretă poate prezenta diverse particularităţi după cum în jurul faptei tipice (omorul simplu) se grupează, se alătură diferite elemente care, fără a schimba substanţa faptei , îi dau acesteia o coloratură diferită sporindu-i gradul de pericol social.Omorul calificat reprezintă fapta persoanei care săvârşeşte un omor în anumite împrejurări, anume prevăzute de lege . Omorul calificat, infracţiune prevăzută în art. 179 C. pen. , reprezintă o modalitate agravată a infracţiunii de omor.

UNIVERSITATEA SPIRU HARET
FACULTATEA DE DREPT – BUCUREŞTI


REFERAT LA DREPT PENAL – PARTEA SPECIALĂ

Dobre Adrian
anul al III-lea
forma de învăţământ: zi
grupa: 303
OMORUL CALIFICAT

Conţinutul legal

Deşi infracţiunea de omor prezintă întotdeauna aceleaşi caracteristici – acţiunea de a ucide cu intenţie o fiinţă omenească, acţiune ce are ca rezultat moartea victimei – în realizarea concretă poate prezenta diverse particularităţi după cum în jurul faptei tipice (omorul simplu) se grupează, se alătură diferite elemente care, fără a schimba substanţa faptei , îi dau acesteia o coloratură diferită sporindu-i gradul de pericol social. Omorul calificat reprezintă fapta persoanei care săvârşeşte un omor în anumite împrejurări, anume prevăzute de lege. Omorul calificat, infracţiune prevăzută în art. 179 C. pen., reprezintă o modalitate agravată a infracţiunii de omor.
Această faptă prezintă un grad de pericol social mai ridicat faţă de infracţiunea de omor simplu, ceea ce explică incriminarea sa, prin dispoziţii separate şi sancţiunea mai severă.

2. Obiectul ocrotirii penale

a) Obiectul juridic special îl constituie relaţiile sociale privind dreptul fundamental la viaţă. b) Obiectul material este corpul persoanei aflată în viaţă asupra căreia se îndreaptă acţiunea ucigătoare. Nu interesează dacă victima era sănătoasă ori se afla într-o stare avansată de boală şi nu ar mai fi trăit mult dacă ar fi fost ucisă.

3. Circumstanţele judiciare în prezenţa cărora există omor calificat

a) OMORUL SĂVÂRŞIT CU PREMEDITARE (art.179 lit.a C.pen.). Premeditarea, ca element circumstanţial al infracţiunii de omor calificat, presupune nu numai trecerea unui interval oarecare de timp de la luarea hotărârii (rezoluţiei) până la exteriorizarea ei, dar şi o chibzuire anticipată asupra faptei, o deliberare anterioară, persistare asupra hotărârii, cât şi exteriorizarea ei, concretizarea ei prin acte de pregătire a săvârşirii faptei, cum ar fi: obţinerea de informaţii, procurarea de mijloace, pândirea victimei, atragerea ei într-o cursă, căutarea de complici etc. Considerarea premeditării ca o împrejurare care califică omorul se explică prin aceea că o faptă săvârşită în mod spontan este socotită ca mai puţin gravă decât fapta comisă în urma unei reflexii, unei deliberări prin care făptuitorul a elaborat un plan de executare şi a organizat aducerea acestuia la îndeplinire. Cu alte cuvinte, premeditarea reprezintă o chibzuinţă în comiterea infracţiunii. Premeditarea ţine de perioada internă (gândul criminal din mintea făptuitorului). Pentru a se putea considera infracţiune, cel care comite fapta trebuie , să treacă la actele din perioada externă (actele pregătitoare, tentativa, faptul consumat, faptul epuizat). Infracţiunea de omor calificat, fiind comisă în formă continuată necesită şi trecerea la actele din perioada esternă. În cazul în care gândul criminal nu s-a exteriorizat prin acte de executare (prin trecerea la act), rămânând doar în mintea omului, infracţiunea nu există deoarece nuda cogitatio, nemo partitur, adică gândul criminal nu se pedepseşte. Când se efectuează urmărirea penală, organele de urmărire penală trebuie să strângă toate probele necesare pentru a-i putea dovedi vinovăţia învinuitului, deoarece, dacă există cea mai mică îndoială asupra vinovăţiei sale, în faza de judecată, va exista posibilitatea să fie achitat de instanţa de judecată care se pronunţă asupra vinovăţiei sale, căciin dubio pro reo, adică orice îndioală profită autorului şi actori incumbit probatio adică sarcina probei revine celui care acuză, acuzator fiind organul de urmărire penală. Dacă făptuitorul nu a avut posibilitatea să mediteze, să cântărească şansele de realizare a rezoluţiei, fiind într-o activitate continuă, circumstanţa agravantă nu poate fi reţinută. Nu se extind efectele premeditării atunci când făptuitorul care luase hotărârea de a ucide o persoană întâlneşte din întâmplare altă persoană şi în urma unei dispute o omoară, fiindcă hotărârea de a săvârşi acest omor este distinctă şi spontană.
Subiect activ al infracţiunii de omor calificat săvârşit cu premeditare este necalificat de text, putând fi orice persoană care răspunde penal. Conform art. 113 C. pen., minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ. Proba săvârşirii sau nu cu discernământ a faptei poate fi făcută prin expertiză medico-legală psihiatrică (pentru stabilirea stării de discernământ în cazul oricărui făptuitor, indiferent de vârsta sa, nu numai la minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani). În cazul în care, prin expertiză medico-legală psihiatrică se stabileşte că făptuitorul a avut discernământ la data comiterii faptei prevăzute de legea penală (în acest caz omor calificat) el va putea fi tras la răspundere penală, conform legii. În caz contrar, nu răspunde penal. Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal, potrivit legii. Subiectul pasiv nu este, în acest caz calificat de text, fiind persoana căreia i s-a suprimat viaţa ca urmare a premeditării subiectului activ. Participaţia este posibilă sub toate formele ei: coautorat, instigare sau complicitate. Există coautorat, de exemplu, dacă făptuitorii au luat împreună hotărârea în seara precedentă săvârşirii omorului, urmată de înarmarea lor cu un topor şi un ciomag, pândirea victimei în apropierea locuinţei sale şi uciderea acesteia după ce a ieşit din casă. Participaţia la infracţiunea de omor calificat în forma complicităţii se poate face sub forma complicităţii materiale sau a complicităţii morale. Complicitatea poate fi materială atunci când autorului îi sunt procurate mijloace apte pentru a ucide victima, când sunt obţinute informaţii ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.