Omul fara insusiri - intre androgin si hermafrodit

Trimis la data: 2010-04-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 12
Nota: 8.22 / 10
Downloads: 1
Autor: Georgian Hordea
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inaltarea lenta a geografiei scufundate a inconstientului colectiv inNRomantism, oprita o vreme de ofensiva pozitivisAZmului, scientismului si ateismului, este reluata si desavirsita in Viena imperiala de la sfirsitul secolului al XlX-lea si inceputul secolului XX. intr-un stat condus paternalist de Franz Josef, dar supus unor forte centrifuge tot mai vehemente, premonitia destramarii da nastere unei arte "decadente", "secesioniste", in careVteama-dA© schimbare se combina cu dorinta de inovatie. Staza tot mai accentuata a aparatului birocratic ("castelul" lui Kafka) corespunde unei crize a autoritatii si personalitatii umane1.
Principiul ordonator, supraeul moral, intra intr-un proces imperceptibil de dezagregare, ceea ce permite constelarea a tot mai multor formatiuni inconstiente. "Wiener Moderne", modernitatea vieneza, este o cultura a crizei, sau a crizelor (cum sustine Jacques Le Rider) identitatii2.Ortul din aspectele cele mai acute ale fenomenului este criza f modelului masculin, datorata presiunii crescinde a imago-urilor feminine. Timp de un mileniu si jumatate, cultura crestina a Refulat feminitatea, asimilind-o pacatului si diavolului.

O data cu interzicerea cultelor mediteraneene ale zeitelor mistice (Demeter si Persefona, Diana-Artemis, Isis, Ishtar, Astarteea, Bona Dea etc.) divinitatea suprema a capatat un profil strict masculin. Trinitatea crestina are o constitutie patrilineara, iar preotimea care o slujeste se alege exclusiv din rindurile barbatilor. O prima rabufnire a refulatului s-a facut simtita in "jnica renastere" din secolele XII-XIII, care s-a soldat cu impunerea, in catolicism, a cultului si imagisticii Fecioarei Maria.

A doua a avut loc in Renastere, o data cu intoarcerea intregii antichitati pagine si magice. Repede inabusit de Reforma si Contrareforma, erosul si feminitatea renascentista au izbucnit implacabil in lumina in tpmantisjft, curent obsedat de figura femeii, a surorii, a iubitei. Scazind pragul perceptiei interioare si al cenzurilor constiente, poetica romantica a permis reemergenta simbolurilor animei colective. Atractia si teroarea trezite de femeia romantica indica sentimentul de culpabilitate cu care este recuperat acest complex inchis in adincuri.

Sirene, undine, melusine, Loreley, iubite-moarte, femei-fantoma, surori ucise sugereaza conditia de rienant-G imaginii feminine, care exercita asupra barbatilor o atractie vampirica, adesea fatala. Aspectul "meduzeic" (E.A.Poe) al iubitei care urca din tenebre exprima beatitudinea si angoasa nebuniei, pe care romanticul si-o cultiva activindu-si fantasmele inconstiente.in Viena imperiala, procesul de recuperare a animei colecAZtive s-a desavirsit.

Euridike a fost eliberata din Hades si rein-staurata in tronul de zeita. Placate in aur si argint, femeile din picturile lui Gustav Klimt au stralucirea iradianta a unui numinosum interior expus pe pinza. Acest proces psihoistoric este bine intuit de ginditorii vienezi ai epocii. J. J. Bachofen publica in 1861 o prima sinteza antropologica si de istorie a religiilor privind cultura matriarhala din Europa mediteraneana neolitica si antica: Das Mutterrecht
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.