Omul kitsch, kitsch-ul in literatura

Trimis la data: 2015-05-23
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: abstractt93
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Exista o etica kitsch, caracterizata prin refuzul autenticitatii, prin triumful aparentei asupra esentei, exista kitsch in sfera componentelor, exista kitsch in viata cotidiana, manifestate prin frenezia acumularii, aglomerarea obiectelor, inadecvarea si mediocritatea lor. Se vorbeste astfel despre kitsch ca mentalitate, conceptie si stare de spirit, despre omul kitsch ca purtator al obiectelor kitsch. Abraham Moles observa ca pecetea kitsch-ului se poate intalni pretutindeni: "in artele vizuale, in muzica, in literatura, in sfera obiectelor, in pictura, si cu o marcata preeminenta in artele intermediare: arta decorativa, mobilier, bibelouri".
Definitia omului kitsch se construieste ca un inventar de absente: lipsa de personalitate, lipsa de relief, lipsa de consecventa, lipsa de caracter. Un om cu personalitate autentica se opune influentelor negative, iar in opozitie, un om cu o personalitate slaba, atrofiata, nu opune nici o rezistenta fata de fenomenele negative din exterior. Acesta din urma este "omul de cauciuc" .

Omului kitsch, remarca Hermann Istvan "nu-i place sa i se submineze parerile, gandurile, inchipuirile". Dimpotriva, ii place ca ele sa-i fie intarite, sa i se confirme neincetat ca numai cunostintele sale sunt valabile, ca gandirea sa este cea justa, ca ideile sale sunt cele adevarate. Tot ce vine in contrazicere cu ele este considerat minciuna, in schimb ceea ce le confirma este, fireste, purul adevar. Este evident faptul ca fenomenul kitsch nu poate trai si "inflori" fara ajutorul omului kitsch, care il place, il admira, il cumpara si il integreaza in viata sa.

Matei Calinescu este de parere ca spiritul decadentei este inselator, adica el incearca sa isi implineasca lucrarea destructiva sub cele mai inselatoare aparente. Mincinosul inseala imitand adevarul si face ca minciunile sale sa para mai credibile decat adevarul insusi. Omul kitsch este un produs specific societatii moderne, al modului sau de reproducere, de mijlocire si de consum a diferitelor valori materiale si spirituale. Surprinderea trasaturilor specifice omului kitsch reprezinta o sarcina dificila, pentru ca, de obicei, el reuseste sa para ceea ce nu este in realitate.

Omul kitsch este imoral daca prefera sa cumpere minciuna cosmetizanta a kitsch-ului. Artistul kitsch minte atunci cand ofera un lucru frumos in locul unuia bun, iar consumatorul kitsch se minte pe sine, dar intr-o maniera frumoasa. Omul kitsch este caracterizat si de o pasivitate mentala si o lene spirituala. In termeni teologici, Richard Egenter identifica kitsch-ul cu pacatul lenei. Omul kitsch se simte bine si stapan pe situatie doar raportandu-se la trecutul apropiat, la lucrurile pe care le cunoaste bine.

Prin amintiri, prin momente de retrairi sentimentale false provocate de un factor exterior, ocazional si neaparat de natura kitsch, se evidentiaza sentimentalismul, potrivit opiniei multor specialisti, cea mai importanta trasatura a fenomenului si implicit, a omului-kitsch. Aceasta nostalgie apare mai cu seama in viata orasenilor de provenienta rurala si este declansata de melodii cu texte kitschizate, de emisiuni lacrimogene sau de siropoasele telenovele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.