Omul s-a nascut liber - Rousseau

Trimis la data: 2005-01-01
Materia: Filosofie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.03 / 10
Downloads: 8587
Autor: Preda Roxana
Dimensiune: 4kb
Voturi: 368
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Spunem că omul s-a născut liber...oare de ce susţinem acest lucru fara nici un sens? Omul nu se naste liber. Afirmatia aceasta o fac doar cei ce vad omul ca pe orice alta fiinţa, poate chiar ca pe un animal. Da, despre un animal salbatic, nascut în jungla putem spune ca se naşte liber. Din momentul primei rasuflări, el e independent, uneori nu intră in contact nici măcar cu cea care i-a dat viaţă, nu are legi care să-l constrângă, în funcţie de care să trăiască.Este liber.
Omul însă este mai mult decât un animal, este mai mult decât concepţia de fiinţă în ansamblu; este un sistem complex format din două subsisteme: trup şi suflet. Din aceste subramuri, numai unul are capacitatea de a fi liber, sufletul.

Însă nici această libertate nu este totală deoarece interdependenţa dintre trup şi suflet, nu-i permite celui din urmă să fie detaşat de primul şi lanţurile ce ţin trupul împiedicându-l să fie liber, prind implicit în strânsoarea lor şi o parte a sufletului.

Pentru ca partea spirituală a omului să fie cu adevărat liberă ar fi necesară o divizare totală a cele două subsisteme, fapt imposibil din pricina interdependenţei ce există între ele.

Dar sunt acele lanţuri imposibil de frânt? Parerea mea este că fiinţa umană a fost prinsă şi pusă în aceste lanţuri încă din primul pas făcut înafara regnului animal din care a evoluat. Aşadar lanţurile, constrângerile cele mai importante provin din chiar condiţia umană, care nu poate fi depăşită.

Iluzia că omul îşi poate depăşi condiţia umană este provocată de acelaşi factor ce generează şi iluzia libertăţii, anume dorinţa de a rupe lanţurile. Această doleanţă se hrăneşte cu iluziile create chiar de ea şi stimulează viaţa, asigură continuitatea ei.

Caracterul social al omului este un element ce nu-i permite să fie liber. Dependenţa de cei din jur face din fiinţa umană, un prizonier de frica singurătăţii. Un om singur iese de sub tiparul fiinţei pe care o reprezintă, se dezumanizează, e drept, deci, tragem concluzia că omul nu poate să se mai numescă om odată eliberat din lanţuri.

Legile, paradoxal, chiar şi cele ce asigură libertatea individuală, nu fac decât să constrângă oamenii, să-i supună unor acţiuni ce nu le stau mereu în fire. Pentru mine libertatea înseamnă să nu existe legi, prejudecăţi, dependeanţă.

Libertatea cea mai aproape de aceea totală este în gândire, în sulflet, în sentimente. În ciuda acestora constat că pe zi ce trece omul devine tot mai influenţat de factorii din jurul lui, îşi pierde trepatat şi libertatea pe care o mai are, îşi scurtează singur, inconştient şi inevitabil lanţurile.

Opusul libertăţii nu e obligatoriu sclavia. Libertatea este nu numai o nevoie fizică ci şi una psihică. Opusă libertăţii poate fi manipularea, şi dominarea verbală sau morală. Dar oare acestea nu reprezintă tot o manifestare a libertăţii?

Ajungem, astfel, încetul cu încetul la concluzia că libertatea nu este ceva care poate fi definit. Ea se manifestă în atâtea circumstanţe şi îmbracă atâtea mănuşi că nu o mai putem identifica...cu alte cuvinte, subiectivismul fiinţei umane îşi pune amprenta,omul pierzând până şi doar ideea de libertate,ca efect al faplului că "este pretutindeni în lanţuri"...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.