Ontologia lirismului eminescian

Trimis la data: 2006-08-11 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 1017
Autor: Otilia Toma Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ontologia lirismului eminescian - Mihai Eminescu, ca adept al filozofiei germane, a pus accentul în creaţiile sale de valoare, pe ontologie, al cărui obiect principal este problema existenţei, ghidîndu-se după ideile lui Kant, Hegel şi Schopenhauer. Timpul este o modalitate de existenţă de fiinţare a obiectelor şi fenomenelor, în dependenţă de succesiune, ritmul şi dezvoltarea lor.Ontologia lirismului eminescian

Ontologia lirismului eminescian - Noţiunea de timp constituie supratema creaţiilor eminesciene, relevată prin trei concepte temporale: „fugit irreparabile tempus”, „panta rhei” şi „carpe diem”. Conform filozofiei germane, esenţa existenţei exprimă dorinţa umană de a conferi vieţii un sens, o valoare, căci „Nu trăim oricînd, de aceea nu putem trăi oricum” (Erich Fromm). Idealul prin care dorim să conferim sens propriei vieţi este de fapt scopul global al iniţiativelor. Ontologia lirismului eminescian

Ontologia lirismului eminescian - Viaţa, în esenţa eminesciană, este o traiectorie modelată de timp, din perspectiva unui ţel suprem. Acest concept, „carpe diem”, este ilustrat în poezia „Dintre sute de catarge”, prin versurile „De-i fi gonit norocul / Fie idealurile”. Norocul sugerează scopul suprem , al şansei, eroul liric privind valorile umane sub cele două aspecte ale vieţii :clipa şi năzuinţa spre veşnicie, împlinire.

Întrebările retorice „Cîte oare le vor sparge / Vînturile, valurile?” şi „ Cîte o să le-nece oare / Vînturile, valurile?” accentuează simbolul vînturilor şi a valurilor, ce denotă obstacolele la care este supusă fiinţa umană în starea de dorinţă. Prin urmare, pentru a ne trăi clipa, viaţa trebuie să ne opunem impedimentelor existenţei.

Predilecţia pentru studierea acestor teme existenţiale se evidenţiază în perioadă activităţii ca ziarist a lui Eminescu, în special din 1882, cînd s-a remarcat ca corespondent al ziarului „Timpul” . În această etapă, scriitorul a contactat permanent problemele prezentului, avînd cunoştinţe despre trecut şi speranţa în viitor. Aceste idei confirmă faptul că timpul nu este simetric. Erich Fromm, ilustrul filozof german afirma ideea că viitorul şi trecutul nu se pot suprapune, „trecutul poate influenţa într-o anumită măsură viitorul, pe cînd viitorul nu poate influenţa trecutul, ca proprietate a ontologiei, datorită ireversibilităţii timpului.

Fenomenul „fugit irreparabile tempus” determină pecetluirea existenţei umane de către timp, reliefată de Mihai Eminescu în poeziile „Singurătate”, „Departe sunt de tine”, „Trecut-au anii” şi „Dintre sute de catarge”. În „Singurătate” scurgerea iremediabilă a timpului produce un efect distructiv clipelor fericite alături de iubită : „Şi mi-i ciudă cum de vremea / Să mai treacă, se îndură / Cînd eu stau şoptind cu draga”.

Monotonia timpului, ce rezidă din simbolurile zoomorfe „greieri, şoareci” determină starea fiinţei poetice în culmile decepţiei, supus legilor Universului. Perspectiva tragică a fenomenului este evocat în lucrarea „Departe sunt de tine” , unde eroul liric rămîne victimă a timpului, un suflet bătrîn şi singur, aruncat într-un noian necunoscut de suferinţe : „Voi fi bătrîn şi singur, vei fi murit de mult!”.

Noţiunile fundamentale ale ontologiei, spaţiul, timpul, sunt completate în meditaţia „Trecut-au anii”. În această contopire este relevată prin versurile „Trecut-au anii ca nori lungi pe şesuri”, ce denotă trecerea nesfîrşită a norilor prin şesurile pustii, asociată u acea curgere neoprită a anilor. Conştientizarea faptului că anii „niciodată n-or să vie iară” este dată de conceptul „panta rhei”.

Ipostaza de suferind şi solitar a eroului liric este completată cu întunecarea sufletească: „Iar timpul creşte-n urma mea ... mă-ntunec!”, aceasta dizolvîndu-se pînă la finalul poeziei. Această dizolvare, indicată de motivul trecerii în nefiinţă, este dictată de legile timpului, căci „Viaţa curge spre moarte, precum apele spre mare”.

Soarta schimbătoare, conform ontologie, derivă din încercarea omului de a evada din condiţia sa temporală, care înţelege, pe parcurs, că această intervenţie este inutilă. Interesul obsesiv al scrierilor eminesciene pentru acest concept determină reflexia spiritului marelui poet, în baza procesului de marcare a temporalităţii asupra condiţiei umane şi destinului individual sau colectiv.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.