Opera drutiana

Trimis la data: 2013-05-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.53 / 10
Downloads: 0
Autor: adyronaldo
Dimensiune: 16kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nu cunosc nimic mai frumos decit omul.Perfectiunea si sublimul este cantitatea estimabila a valorilor acestuia care isi au radacinile in sufletul acestuia.Consider ca frumusetea sufletului uman persista in oricine dintre noi,iar cultivind si valorificind conditiile de inflorire ale acestor valori,formam un ansamblu de oameni capabili sa mentina inteligenta si ratiunea umana la nivel.
Ca cititor avizat,mi-am format un concept asupra frumusetii sufletului uman,inspirindu-ma din actiunile si gindurile personajelor insufletite de catre scriitori,un impact aparte,insa,il are opera drutiana,care creaza figuri de oameni cu suflet curat,ghidat de lumina bunatatii ,a caror corpuri sunt harpe ce emana prin intermediul spiritului interior muzica dulce si divina.Ion Druta,a citat mereu una dintre cele mai solemne calitati spirituale ale omului-demnitatea,in care scriitorul vede o necesitate de supravietuire a omului in conditiile societatii.Despre demnitatea omului trebuie sa judecam nu dupa marile lui insusiri,ci dupa modul cum le foloseste.

Apreciez nespus demult opera lui Ion Druta deoarece acest prozator nu inceteaza se uimeasca prin claritatea si profunzimea temelor tratate,iar frumusetea sufletului uman este punctul primordial de la care ii porneste creatia,iar personajele drutiene sunt constructii care trateaza un vast florilegiu de judecati de valoare.De fapt,personajele lui Druta se remarca prin faptul ca formeaza o conduita a oamenilor ,relatind un concept de viata care trebuie a fi urmat de toti ceilalti.

Numai cita harnicie sisuflet bogat si plin de lumina il are Mos Mihail din nuvela "Sania",care poate fi considerat un Mester Manole,fiindca promoveaza o idee frundamentala a vietii lui:de a crea o sanie,de a-si infaptui pasiunea mult visata nazuind astfel spre perfectiune.El este nevoit insa,sa jertfeasca in numele creatiei,sacrificind sotia si feciorii.De la Mos Mihail inveti ca fiecare om isi are o menire,una speciala,care este compatibila doar unui suflet ,iar,pentru a realiza ceva maret,este nevoie sa jertfesti multe "necesitati",dedicindu-te deplin artei sau scopului tau.

Asadar,Druta isi incheie nuvela cu un gind de profunda semnificatie umana:munca creatorie,singura ce da continut si valoare vietii omenesti,consta nu numai in acea totala daruire a fortelor fizice si spirituale,si si intr-o permanenta nazuinta spre perfectiune in vesnica sete de ideal.

Citisem recent "Frunze de dor",in care l-am intilnit imaginar pe Gheorghe Doinaru,a carui destin este determinat de istorie,de timpul care nu mai are rabdare.,si de dorinta apriga de a munci,si odata cu aceasta,si capacitatea lui de a trai puternic un sentiment sacru precum dragostea.Protagonistul operei este un taran nascut in zodia taranilor,care prin harnicie si dibacie da dovada de spiritul stramosesc care se pastreaza in sufletul eroului.

Gheorghe este o fire sensibila ,ce se simte strivit de noua ipostaza a Rusandei (cea de profesoara) ,suferind pentru dragostea sa sincera ,adinca si mica.Din textul dat se desprinde o morala : primenirile sociale influenteaza puternic lumea , (in contextul operei Gheorghe si Rusanda) ,determinindulle sa-si tradeze chiar dragostea.("...mai fiecare din noi...nici n-a iubit pe cel pe care ar fi vrut sa-l iubeasca").Povestirea Frunze de dor, cred ca, ne ofera sansa de a ne intoarce la unele valori intre timp pierdute sau oarecum ieftini.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.