Opera eminesciana

Trimis la data: 2005-03-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.11 / 10
Downloads: 14
Autor: Bogdan N.
Dimensiune: 8kb
Voturi: 86
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romantismul este o miscare literara si artistica, aparuta in Europa la sfarsitul secolului al XVIII lea si inceputul secolului al XIX lea, cu influente puternice si in filozofie, istorie, drept, lingvistica, economie, politica, etc. Romantismul a pledat pentru exploararea universului interior al omului. In literatura romana, romantismul a fost reprezentat in mod stralucit de Mihai Eminescu, care este considerat ultimul mare romantic european, incheind, asadar, romantismul universal.
Eminescu se incadreaza singur in curentul literar al romanticilor, recunoscand inclinatia sa de vizionar, scepticismul solitar si preferinta sa pentru antiteza:
„Nu ma-ntoarceti nici cu clasici
Nici cu stil curat si antic-
Toate-mi sunt deopotriva
Eu raman ce-am fost:romantic.”
(Eu nu cred nici in Iehova)

In ciuda acestei afirmatii, Eminescu inclina uneori spre clasicism, pretuind profunzimea de gandire a anticilor prin promovarea idealurilor de bine, frumos si adevar, prin aspiratia catre perfectiune si echilibru, prin stilul clar, armonios si prin ironia rece a ratiunii:
„Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi si noua toate;
Ce e rau si ce e bine
Tu te-ntreaba si socoate;
Nu spera si nu ai teama,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamna de te cheama,
Tu ramai la toate rece.”
(Glossa)

„Personalitatea artistica a lui Eminescu o gasim pana la varsta de 20 de ani, aproape nula.”(M. Dragomirescu) „In aceste poezii de adolescenta Eminescu nu este inca el”(G. Ibraileanu) Dupa formarea personalitatiii artistice, poetul a inceput sa ofere opere cu o adevarata valoare. Acum, „coeziunea suverana a operei lui Eminescu iti transmite in orice clipa senzatia de a te afla in centrul ei…”
„Pe cercul poeziei lui Eminescu ard patru stele cardinale: gandirea, visul, cantecul si plansul.”(D.Muraiasu) „Cele patru metafore primordiale sunt umbrele proiectate pe suprafeta fluviului poetic.”

Poemul „Luceafarul” are ca sursa de inspiratie basmul popular romanesc „Fata din gradina de aur” pe care poetul a reusit sa il transforme intr-un poem filozofic versificand basmul, schimbandu-i sfarsitul si imbogatindu-l cu idei filozofice. „Eminescu exprima in Luceafarul starea de spirit ca personalitate de geniu intr-un mediu incapabil a se ridica la inaltimea lui”(Al. Piru)

Luceafarul este o alegorie pe tema romantica alocului si rostului geniului in lume. In cele 98 de strofe, include patru tablouri structurate in doua: terestru-cosmic, uman-fantastic. La inceput vedem o poveste fantastica de iubire intre doua fiinte, apartinand unei lumi diferite: cea telurica si cea cosmica. Comunicarea intre cei doi este indirecta si se realizeaza in somn, prin intermediul visului hipnotic. Apoi este dezvoltat alt moment d edragoste sub forma unei idile intre pamanteni. Intr-un cadru terestru si intr-o atmosfera intima, se produce comunicarea directa intre doua fiinte de acelasi fel.

Luceafarul calatoreste in spatiu pentru a comunic acu tatal sau ceresc. Demiurgul si Hyperion isi expun argumentele distincte despre nemurire, cunoastere si sensul vietii omenesti. Finalul releva fericirea cuplului omenesc datorita iubirii implinite si retragerea Luceafarului in lumea careia ii apartine. „Se vede simpatia poetului pentru Luceafar, si poate intre Luceafar si poet est esi ceva comun”. „Noua insa, simpli muritori, ne pare ca in acest raspuns, afara de mandrie, este si multa amaraciune si invidie: Luceafarul desigur ar fi vrut s afie in locul lui Catalin, in mandria lui ne pare ca este ceva al vulpei care, neputand sa ajunga la struguri, se mangaie cu ideea ca-s acri, necopti, stricati”(C.Dobrogeanu)

„Daca soarta ar voi ca in noianul vremurilor viitoare intreaga opera poetica a lui Eminescu s ase piarda, dupa cum lucrul s-a intamplat cu atatea opere ale antichitatii, si numai Luceafarul s ase pastreze, stranepotii nostri ar putea culege din ea imaginea esentiala a poetului.”(Tudor Vianu)

Scrisoarea I este un poem filozofic de factura romantica, o meditatie, ilustrand conditia nefericita a omului de geniu. Este si un poem cosmogonic, motiv literar ce se regaseste si in alte poezii(Memento mori, Gemenii). Este o meditatie filozofica despre spatiu si timp, despre existenta omului in lume, dar si o satira privind soarta nefericita aomului de geniu intr-o societate contemporana mediocra.

In cadrul poeziei lui Eminescu tema iubirii se impleteste cu cea a naturii Un exemplu este si poezia „Sara pe deal”, in care ideea poetica ilustreaza intensitatea iubirii, dorinta celor doi indragostiti de a fi fericiti prin trairea deplina a sentimentului, fapt ce inalta dragostea la valori cosmice prin puternice accente filozofice. Tema poeziei o constituie aspiratia poetului pentru o dragoste ideala, o poveste de dragoste ce se imagineaza intr-un cadru natural, rustic(„Langa salcam sta-vom noi noaptea intreaga,/Ore intregi spune-ti-voi cat imi esti draga!”) „Pentru Eminescu, iubirea este un leagan de gingasii erotice, o necesitate spirituala si afectiva, bineinteles, dar si fiziologica, o nevoie naturala de a trai…”(G. Calinescu)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.