Opera lirica argumentare - Amurg de toamna

Trimis la data: 2014-05-06
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: paul.negru95
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lucian B. este unul dentre cei mai mari scriitori transilvaneani. Este cunoscut prin volumele de versuri "Poemele lumini" , "Pasi profetului" , "Lauda somnului".Opera lirica este creatia literara in care eul liric isi exprima in mod indirect gandurile, ideile, sentimentele prin intermediul imaginilor artistice si al figurilor de stil.
Tema poeziei este starea de nostalgie a poetului in fata amurgului.Titlul evoca un tablou din natura, un peisaj de toamna in momentul amurgului.Tabloul de natura este personificat "Amurgul sufla cu buze rosii" metafora "raza de lumina" semnifica o povara pentru eul liric, care este tuburat de trecerea timpului.

Exista 2 planuri planul terestru: "varf de munte" si planul cosmic "spuza unor nori". Cromatica tabloului este sugerata de culorile: rosu, galben, gri. Imaginea de miscare :o raza ce vine goana:, realizata cu ajutorul personificarii, trezeste neliniste in sufletul eului liric.

Modul de expunere predominant este descrierea, autorul oprinduse asupra unui aspect din natura-apus de toamna.Eul liric apare in ipostaza contemplatorului, este prezent prin verbe si pronume la persoana a | "sa ascund", "mi" sufletul poetului este cupris de teama ,,O, sufletul!".Ultimul vers ,,E toamna." Exprima sentimentul de melancolie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.