Opera lirica

Trimis la data: 2013-07-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 22
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 0
Autor: melania.gabriela
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Opera lirica este subordonata genului liric si cuprinde creatiile in versuri bazate pe transmiterea directa a trairilor, emotiilor si ideilor autorului, implicand prezenta unui eu liric ca masca a subiectivitatii poetului. in poezie "punctul centrai ii formeaza individul cu reprezentarile lui interioare si cu sentimentele lui" (Fr. Hegel, Prelegeri de estetica/ Lirica este domeniul confesiunii si al contemplatiei; poetul se comunica pe sine, insa prin el se exprima, de fapt, un intreg univers de trairi si conceptii profund omenesti si generai valabile, "poezia deschide o fereastra spre.
Legatura de consubstantialitate dintre forma si fond este definitorie pentru textul liric : "Noi citim opera in forma ei lingvistica, dar realitatea ei este translingvistica" (Adrian Marino, Dictionar de idei literare). Muzicalitatea versurilor este asigurata atat de elementele de prozodie - ritm, rima, masura, strofa, cezura cat si de eufonia intrinseca a cuvintelor, pentru ca, asa cum arata Garabet Ibraileanu, "poetul nu-si alege ritmul pe care va scrie poezia - ci emotia, muzica lui interioara, ii impune ritmul".

In literatura de specialitate se vorbeste despre o lirica profund subiectiva, a eului (Mihai Eminescu, De cate ori, iubito...), una mai apropiata de epic, a mastilor (Mihai Eminescu, Luceafarul), si una inrudita cu dramaticul, a rolurilor (Ion Barbu, Riga Crypto si lapona Enigel). Exista, de asemenea, delimitarea intre lirica cetatii (oda, imnul, satira, epigrama, pamfletul), lirica intima sau erotica (elegia, romanta, cantecul), lirica peisagistica (pastelul, idila, pastorala) si lirica de meditatie (elegia, glosa, meditatia, poemul filosofic).

Primele forme ale lirismului se gasesc in vechile poezii egiptene cu caracter funerar, elegiac, urmate de poemele ebraice din Cantarea Cantarilor si apoi de cele religioase din Psalmi. In Antichitatea greaca s-au dezvoltat specii precum oda, elegia, imnul si epopeea, desi cea din urma este asumata deopotriva si de genul epic. Separarea speciilor intr-o forma apropiata de cea actuala se realizeaza incepand cu secolul al XVI-lea, iar modernizarea discursului liric, diversificarea tematica si inovarea expresiva se produc abia in romantism.

Simbolismul va continua acest demers estetic, adaugand ambiguizarea sensurilor poetice, interiorizarea si ermetizarea discursului, nuantat prin corespondente si simboluri. Curentele moderniste descatuseaza limbajul artistic, anuleaza regulile existente, remodeleaza temele si motivele in concordanta cu trairile omului modern, astfel incat poezia iese de sub canoanele formale anterioare si-si cauta un nou drum.
Termenul poezie deriva din latinescul poesis sau grecescul poiesis, cu sensul de "creatie". Ca forma a literaturii, poezia presupune respectarea unor cerinte formale si a unor structuri specifice: rima, ritm, masura, strofa.

in Antichitate, orice lucrare in versuri era considerata poezie, indiferent de continutul acesteia. Filosofia, morala, discursul istoric sau politic se foloseau adesea de poezie, de recitarile poetice.
Desi exista inca din Antichitate, abia in secolul al XVI-lea se poate vorbi de o structurare a genului liric in speciile cunoscute, iar Torquato Tasso comenteaza teoretic separarea elementului verbal al poeziei lirice de cel muzical, pastrat doar in rezonanta cuvantului poetic, a versurilor. Treptat, sentimentele, emotiile, ideile determinate de realitate si exprimate direct in poezie se nuanteaza prin raportarea gnoseologica a eului liric la realitatea reflectata, prin semnificatiile filosofice asociate lirismului de la preromantici si pana in secolul nostru.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.