Opera litarara Ioan Slavici

Trimis la data: 2013-09-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.32 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alaturi de Eminescu,Creanga,Caragiale,mari creatori de limba,Ioan Slavici este cel dintai mare scriitor pe care Transilvania il daruie literaturii romane la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Cunoscator profound al vietii din timpul sau,el investigheaza atat mediul orasanesc al burgheziei mijlocii,al meseriasilor prin excelenta,cat si mediul rural,realizand o opera remarcabila in majoritatea genurilorsi speciilor literare.

Opera lui cuprinde:comedii,drame istorice,nuvele,romane,memorialistica.Inovatiile lui Slavici tind spre o apropiere dintre realitate si literatura.Procedeele lui vor intruni:democratizarea si socializarea unor teme si eroi care nu avusesera parte de o tratare in registrul"scrisului",de unde insistenta grava pe mediul banal,comun;sistematizarea realului in literatura potrivit unor legi care par a apartine realitatii,dar sunt de fapt introduce in fictiune;motivarea psihologica a personajelor;

Prezentarea fictiunii in punctele ei de deschidere si inchidere.Credem ca principala schimbare Slavici a realizat-o in relatia dintre artist si creatia lui.El a instituit aici un raport nou,scrisul lui nefiind numai expresiaunei realitati exterioare,dar si a uneie interioare,deci o autoexpresie.

Opera lui Slavici nu este doar o copie a realitatii,cat mai exacta,ci o viziune a ei.Creatia lui Slavici prezinta cu evidenta trei faze:
I.a idilismului si reveriei
II.dramatica si obsesiva
III.didactica si instructive
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.