Opera lui Dimitrie Cantemir

Trimis la data: 2010-10-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.30 / 10
Downloads: 572
Autor: Vlad Bonatiu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 17
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dimitrie Cantemir denumit "un Lorenzo de Medici al nostrum" de catre G. Calinescu reprezinta figura singular a celui mai mare umanist din perioada feudal a literaturii romane. Cantemir a deposit conditia de simplu cronicar, omul unei singure carti, si a reusit sa documenteze geografie, sa compuna muzica si proza, sat raga concluzii politice documentand istorie si scriind-o cu imensa influent ape care a avut-o asupra poporlui roman.
Nascut in 1673 in Moldova, fiul domnitorului, ajunge insusi domn dupa moartea tatalui sau fara a fi confirmat de Imperiul Otoman. Dupa calatorii in Europa Centrala se stabileste in Constantinopol unde isi rezuma studiile. Este inscaunat mai apoi, dupa ce castiga increderea Turcilor. Colaboreaza in secret cu Tarul Petru cel Mare al Rusiei. Exista similaritati vizibile intre cei 2, ambii avand un rol crucial in ridicarea propriului popoarelor la nivele superioare.

A fost primul roman ales ca membru al Academiei din Berlin. Carturarul implineste intr-o mare masura conditia omului renascentist fiind o copie intarziata dar fidela, reprezentativa a spiritului umanist si cruciala pentru destinul poporului roman.
Expertiza lui acoperea o vastitate de domenii. S-a remarcar in filozofie cu "Giudetul Sufletului cu Trupul", prima lucrare filozofica scrisa in romana. In ea sunt tratate disputele medieval despre timp, suflet, natura si constiinta.

O contributie mai modesta este cea pentru stiintele natural. In 1700 scrie "Imaginea Tainica a Stintei Sacrosante", lucrare partial filozofica ce incearca sa integreze fizica intr-un sustem tesit. Lucrarea este dominate de metafizica medivela, astrologie si occultism, relative invechite raportat la empiricistii iluministi din secolul XVIII.

Cantemir este un istoric consacrat cu lucrari precum "Istoria Ieroglifica", "Hronicul Vechimii Romano-Moldo-Vlahilor" si "Istoria Imperiului Otoman". In aceste opera este cuprinsa viziunea sa politica autoritara intr-o forma de pamflet alegoric la adresa boierilor ce se aflau la putere in celelalte doua Tari Romanesti. Este deasemenea o documentare riguroasa a trecutului din peste 150 de izvoare si o previziune corecta a unui viitor in care Imperiul Otoman avea sa dispara.

De departe cea mai relevant scriere a sa despre spatiul European esre "Descrierea Moldovei" - in trei parti. Prima parte este consacrata descriere geografice a tarii in care cu mult lux de amanunte sunt detaliate trasaturile de relief, fauna, flora precum si asezarile umane. Reprezinta prima harta a Moldovei.

In partea a doua este infatisata organizarea politica si administrative a tarii, cu referiri abundente la forma de stat, alegerea domnitorilor, forma de succesiune precum si obiceiurile de cununie si inmormantare.

Ultima parte reprezinta un portret etnografic si lingvistic al toposului. Este primul carturar dinntr-o tara romaneasca care a cuprins in sfera cercetarilor sale folclorul.

Opera sa este o comoara encyclopedica, o sursa de studiu didactic ce a determinat un salt cultural pentru toate generatile ce l-au urmat, apt descrisa de Lucian Blaga "Faptura stranie si pura, de o genial claritate in preziceri".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.