Operatia de brosare

Trimis la data: 2007-06-12
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 7.55 / 10
Downloads: 2006
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 2986kb
Voturi: 279
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Broşele sunt scule aşchietoare de productivitate ridicată, fiind folosite la prelucrarea alezajelor circulare, alezajelor canelate, poligonale, a diverselor canale interioare, precum şi la prelucrarea suprafefelor exterioare plane simple sau profilate oarecare. Sunt scule de complexitate ridicată din care motiv se utilizează numai la fabricaţia de serie sau la operaţii care se repeta.
Broşele pot fi asimilate cu o serie de cuţite de rabotare sau mortezare, fixate pe corpuri de forma prismatică (fig. 6.1) sau de forma circulară (fig. 6.2), care realizează indepartarea adaosului de prelucrare prin atacul succesiv al taişurilor, in cursul unei singure miscari relative a sculei faţă de semifabricat, ca urmare a creşterii dimensionale a fiecarui dinte care urmează să aschieze, cu cota a. Rezultă deci că brosele sint scule multi-cuţite cu aşchiere continuă.

Broşele se construiesc pentru prelucrarea unei anumite suprafeţe (plane, rotunde, profilate etc.), de o anumită dimensiune si pentru o anumită lungime de aşchiere, luând în considerare totodată şi felul materialului de prelucrat. Aşadar, forma broşei, dimensiunile, pasul dinţilor aşchietori şi de calibrare sunt determinate de parametri dimensionali şi de formă ai piesei supuse pre¬lucrarii şi ai materialului de aşchiat.

Există deci o legatura dimensională strinsă între sculă şi piesă, prin care se exclude contribuţia calificarii muncitorului. Forma, dimensiunile şi netezirea suprafeţelor prelucrate rezultă nemijlocit in urma trecerii ultimului dinte al broşei, care realizează forma şi dimensiunea prescrisă a suprafeţei, cât şi finisarea ei completă.
Adausul de prelucrare pentru broşare se determină pentru fiecare tip de profil interior sau exterior, în parte în funcţie de :
-dimensiunile semifabricatului obţinut la operaţia de prelucrare anterioară broşării, când acestea sunt deja realizate;
-necesitatea de a obţine prin broşare, cu siguranţă dimensiunea finală cerută

Broşarea alezajelor canelate, cu caneluri cu flancuri drepte (fig. /6.12), cu caneluri in evolventa (fig. 6.13)

Pentru diametre mai mari ale broşelor si materiale dificile, aşchierea aceleiaşi suprainalţări pe dinte, se poate efectua de grupe mai mari de dinţi (pină la patru), având forma ca în figura 6.50, a sau b din soluţii se efectuează de regulă în funcţie de posibilitaţile de care se dispune la execuţia broşelor.

Suprafeţe prelucrate prin broşare:

1.Prelucrarea suprafetelor plane

Broşa execută mişcarea principală de aşchiere care este o mişcare de translaţie în lungul suprafeţei de prelucrat. În timpul deplasării, dinţii broşei desprind de pe suprafaţa de prelucrat aşchii subţiri de metal, colectate într-un canal special prevăzut între doi dinţi. Fiecare dinte al broşei lucrează ca un cuţit de rabotat, însa stratul de metal se indepartează printr-o singura cursă de lucru, broşa având un numar mare de dinţi care lucrează unul dupa altul.

Mişcarea de avans necesară la prelucrare este executată tot de broşă. În acest scop, între doi dinţi există o decalare în sens perpendicular pe suprafaţa de prelucrat, numită supraânălţarea dinţilor (sz), care asigură înlaturarea unui strat de metal de o anumită grosime. Mărirea supraânălţării dinţilor se alege în funcţie de construcţia broşei, a materialului de prelucrat, a suprafeţei care urmează a fi broşată. Această variază în limitele 0,04 – 0,3 mm.

2.Broşarea de finisare – se execută dupa broşarea de degroşare şi are ca scop să îndeparteze urmele lasate de scule în prelucrarile de aşchiere preliminare, asigurându-se obţinerea formei definitive a suprafeţei; adaosul de prelucrare are valori de 0,6-1,4 mm, în funcţie de diametrul broşei şi raportul l/d.
3.Broşarea de calibrare – se aplică cu scopul de a mări gradul de netezire a suprafeţelor şi mai puţin pentru modificarea dimensiunilor. Adaosul de prelucrare variază între 0,005 - 0,1 mm , în funcţie de materialul piesei şi de calitatea prelucrării anterioare.

Broşe cilindrice cu canale elicoidale. Broşele cilindrice cu canale elicoidale (broşe elicoidale) se folosesc în cazul broşării găurilor adânci (găuri cu diametrul D100 mm). Această soluţie este impusă de necesitatea cuprinderii şi eliminării uşoare a aşchiilor rezultate, lucru ce nu ar fi posibil în cazul canalelor drepte, care formează camere închise. De asemenea, prin folosirea canalelor elicoidale se obţine o creştere substanţială a rezistenţei la tracţiune prin mărirea corespunzatoare a secţiunii transversale minime.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.