Operatiuni de interpunere in schimb

Trimis la data: 2004-12-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 657
Autor: Cristiana Timea Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Operatiuni de interpunere in schimb
Din această categorie fac parte:Cumpărarea şi vânzarea comercială
Cumpărarea – vânzarea comercială este cel mai frecvent act de comerţ şi, totodată, cel mai ilustrativ exemplu de aplicare dualistă a regulilor consacrate de art. 1 C. com. care prevede: în comerţ se aplică legea de faţă. Unde ea nu dispune se aplică Codul civil. Evident, prin sintagma legea de faţă din al. 1, legiuitorul a înţeles să se refere la legile comercial, comerţul fiind reglementat nu numai prin Codul comercial, ci prin toate legile comerciale, iar sintagma Codul civil se referă la întreaga materie civilă.
Operatiuni de interpunere in schimb

Operaţiuni de interpunere în schimb
Din dispoziţiile citate, rezultă că dreptul comercial este un drept special, care se completează cu dreptul civil, aceasta din urmă reprezentând dreptul comun al raporturilor de drept privat.

În consecinţă, în privinţa vânzării – cumpărării, în absenţa unei definitii proprii în codul comercial, se vor aplica dispoziţiile art.1294 C. civ., potrivit cărora: vinderea este o convenţie prin care două părţi se obligă între sine, una de a transmite celeilalte proprietatea unui lucru şi aceasta a plăti celui dintâi preţul lui.

Operaţiuni de interpunere în schimb
Fizionomia specifică a cumpărării – vânzării comerciale, determinată obiectiv de conţinutul şi scopul ei econimic, acela de verigă a lanţului economic între producător şi consumator va fi conturată de normele speciale, derogatorii faţă de Codul civil, cuprinse în Codul comercial, art. 3-5 şi 60-73.

Astfel, conform dispoziţiilor art. 3 pct. 1 şi 2 C. com. sunt comerciale:
,,Cumpărările de producte sau de mărfuri spre a se vinde fie în natură, fie după ce se vor fi lucrat sau pus în lucru, ori numai spre a se închiria; asemenea şi cumpărarea spre a se vinde, de obligaţiuni ale statului sau alte titluri de credit circulând în comerţ;

Vânzările de producte, vânzările şi închirierile de mărfuri în natură sau lucrate şi vânzările obligaţiuni ale statului sau alte titluri de credit circulând în comerţ, când vor fi fost cumpărate cu scop de revânzare sau închiriere”.

Din textul citat, coroborat cu dispoziţiile art. 43-59, 60-73 C. com., rezultă că trăsăturile specifice ale cumpărării şi vânzării comerciale sunt:
intenţia de revânzare;
limitarea obiectului la bunurile mobile corporale şi incorporale;
atât cumpărarea cât şi vânzarea generează obligaţii comerciale.

Cumpărarea cu intenţia de a revinde sau închiria, ca şi vânzarea sau închirierea precedată de cumparare cu intenţia de a revinde sau închiria reprezintă esenţa activităţii comerciale sub forma circulaţiei, a distribuţiei mărfurilor, respectiv a comerţului în sens restrâns.

Operaţiuni de interpunere în schimb
Intenţia de revânzare sau de închiriere trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, trei condiţii:
Să existe în momentul cumpărării, irelevante fiind atât răzgândirea ulterioară în sensul abandonării intenţiei iniţiale de revânzare, cât şi apariţia ulterioară a acestei intenţii;

Să fie manifestată sau prezumată legal. Dacă această intenţierămâne necunoscută pentru cocontractant, actul nu poate fi comercial. Intenţia de a revinde sau de a inchiria poate să rezulte din declaraţia expresă a cumpărătorului sau din cuprinsul contractului. Ea poate fi însă şi implicită, adică să rezulte din anumite împrejurări, cum ar fi cumpărarea unei cantităţi mari de mărfuri care nu ar putea justifica incidenţa dispoziţiilor art. 5 C. com., respectiv cumpărarea acestora pentru uxul sau consumaţia

Cumpărătorului ori a familiei sale. În toate cazurile, celui care pretinde că actul este comercial îi incumbă sarcina probei sau, în caz de indoială, actul este considerat civil, deoarece dispozitiile art. 3 pct.1 şi 2 C. com. au un caracter derogator de le dispoziţiile Codului civil prtivitoare la vânzare-cumpărare;

Să privească, in principal, bunul cumpărat, neputând fi considerate comerciale cumpărările de articole accesorii efectuate de un agricultor, în vederea vânzării propriilor produse agricole, nici cumpărările accesorii efectuate de şcolile, spitalele şi cabinetele medicale private. Aceleaşi cumpărături vor fi considerate însă comerciale, dacă se efectuează de restaurante, hoteluri şi farmacii private.

Curtea de Apel Bucureşti, Secţia III Civilă, prin decizia nr. 261 din 20 martie 1995, a reţinut, de exemplu, că litigiul care are drept obiect răspunderea vânzătorului, societate comercială, care nu a livrat cumpărătorului, persoană fizică, la termenul contractual, un dozator de băuturi ce nu a fost achizitionat cu intenţia de revânzare ori închiriere, este un litigiu civil, de competenţa instanţelor civile şi nu a celor comerciale.

S-a decis, de asemenea, că achiziţionarea de către o persoană fizică, de la o societate comercială specializată în instalaţii, a unei microcentrale, care a fost inslatată în locuinţa cumpărătorului, reprezintă un act civil, nu un act de comerţ, întrucât bunul a fost achiziţionat pentru cumpărător şi familia sa, iar faptul că, raportat la obiectul său de activitate, societatea comercială executantă a procurat instalaţiile necesare de la cei care le produc sau le au spre vânzare nu are nimic comun cu raportul juridic născut între părţi, din punct de vedere al naturii comerciale.

Revânzarea bunurilor este comercială nu numai atunci când bunul rămâne în natură, aşa cum era în momentul cumpărării, ci şi atunci când bunul cumpărat se revinde după ce a suferit transformări, pentru că a fost lucrat sau a fost pus în lucru.Desigur, ponderea manoperei şi natura acesteia diferă de la o situaţie la alta. Sub acest aspect, jurisprudenţa a distins între manopera meseriaşului şi manopera artistului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.