Operatiunile bancare

Trimis la data: 2011-01-10 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 5
Autor: Mihaela Piciorea Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Operatiunile bancare
Vom vorbi in cercetarea acestei operatiuni bnacare de la art. 3 pct. 6 din Legea bancara, ce defineste astfel "depozitul" (pentru alte definitii ): suma de bani incredintata in urmatoarele conditii:
- Sa fie rambursata in totalitate, cu sau fara dobanda sau orice alte facilitati, la cerere sau la termen convenit de catre deponent cu depozitarul;
- Sa nu se refere la transmiterea proprietatii, la furnizarea de servicii sau la acordarea de garantii.

Referat despre Operatiunile bancare
Doctina considera acest al doilea alineat ca fiind formulat defectuos; se crede ca se exprima vointa de a delimita sumele primite de la banca cu titlu de depozit de sumele primite cu alt titlu: pretul unui bun sau serviciu, gajul asupra unor fonduri, sumele primite cu titlu de consemnare, cele primite cu destinatie precisa de a fi virate etc .

In continuare, actuala reglementae bancara cuprinde, in Capitolul II, intitulat "Activitati permise bancilor", la art. 11 lit. a), o prima operatiune pe care societatea comerciala o poate desfasura: "atragerea de depozitet". Aceasta formulare este diferita de cea cuprinsa in fosta Lege bancara, in care se facea referire la "acceptarea de depozite" sau, in varianta anterioara, la operatiuni "de depozite la vedere si la termen, in cont, cu numerar si cu titluri".

Prinr-o prevedere expresa, cuprinsa in art. 7, Legea bancara interzice oricarei persoane, alta decat o banca autorizata sau o societate autorizata conform legii, sa se angajeze in activitati de atragere de depozite. Aceasta interdictie nu se aplica in cazul atragerii de depozite de catre statul roman, un stat membru (statele membre ale UE si ale Spatiului Economic European) sau organisme publice internationale la care statul roman este membru.

Ca operatiuni pasive, depozitele la vedere si la termen, in cont, cu numerar si cu titluri, reprezinta atragerea resurselor banesti de la persoane fizice si juridice, in vederea pastrarii si frucxtificarii lor. Scopul atragerii acestor resurse banesti este constituirea disponibilitatilor necesare pentru efectuarea operatiunilor active, de acordare de credite.

Sursa creditului o constituie, asadar, depozitele, care sunt rezultatul operatiunilor pasive. Se pare ca a fost dificil pana ce lumea sa se impace cu aceasta operatiune, adica sa accepte ca depozitul trebuie sa fie intrebuintat pentru imprumuturi . Exista ideea stricta ca sumele depuse se considera drept capital fara nici o intrebuintare. "Plasarea fondurilor unuia in productiunea altuia a devenit o necesitate din ce in ce mai raspandita, fiindca acei oameni care au fonduri prin economiile lor, nu le pot intrebuinta. Deci, creditul inlesneste toata productiunea moderna, atat in Comert, cat si in Industrie".

Aceasta caracteristica este esentiala pentru calificarea ambelor categorii de operatiuni ca acte de comert, de interpunere in circulatie a numarului si a titlurilor, cat si pentru distingerea lor de operatiunile civile (contractul de depozit si contractul de imprumut). Desi se aseamana cu aceste contracte, principala deosebire consta in faptul ca, in timp ce creditorul civil imprumuta propriul capital, bancherul imprumuta banii altuia, pe care el ii pastreaza si ii fructifica cu mujloace specifice.

Legislatia bancara interzice in mod expres primirea de depozite, titluri sau alte valori, cand banca se afla in incetare de plati.
Depozitele bancare au un caracter dublu: ele constituie obligatii ale unor banci fata de depunatori, iar pentru depunatori, reprezinta creante fata de banca, mijloace de plata pe care acestia le pot utiliza in orice moment pentru efectuarea platilor catre terti, prin operarea in cont .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.