Operatiunile de stare civila indeplinite de catre ofiterii de stare civila

Trimis la data: 2010-07-13
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 8.50 / 10
Downloads: 2
Autor: Daria
Dimensiune: 18kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Operatiunile de stare civila indeplinite de catre ofiterii de stare civila
Dreptul vechi nu continea dispozitii referitoare la intocmirea si pastrarea actelor de stare civila, la modificarea acestora ori la capacitatea juridical a persoanelor fizice. De aceea, dovada nasterii,a casatoriei si decesului se facea prin marturii si prezumtii; astfel, atunci cand trebuia cunoscuta varsta unui copil,acest lucru se afla prin depozitiile unite ale nasilor si preotului care l-a botezat. Mai tarziu,o oarecare evidenta era tinuta prin grija preotilor pentru evenimentele legate de anumite ceremonii religioase .
Referat despre Operatiunile de stare civila indeplinite de catre ofiterii de stare civila
Prin Regulamentele organice din Moldova si Muntenia s-au creat registrele de stare civila pentru o evidenta organizata a starii civile; acesta atributie revenind tot bisericii . Aceste registre vor permite sa se cunoasca filiatia persoanelor si vor impiedica casatoriile intre rude in grad interzis.

Secularizarea starii civile s-a facut prin promulgarea Codului Civil, cand atributiile legate de stare civila au fost date organelor administrative ale statului , reforma preluata din Codul Civil francez. Prin acest demers ,registrele parohiilor nu mai aveau putere probatorie decat in fata autoritatilor ecleziastice .

Constitutiile din 1866 si 1923 au consacrat caracterul laic al actelor de stare civila dar au recunoscut atributii si organelor bisericesti. Legea din 25.02.1928 a realizat unificarea regimului juridic al actelor de stare civil ape intreg teritoriul tarii. Prin decretul 272/1950-care a abrogat legea din 198- s-a reglementat tinerea registrelor si intocmirea actelor de stare civila si de asemenea prin decretul 278/1960, inprezent abrogate de legea 119/1996 privind actele de stare civila.

Natura juridica a actelor de stare civila
Actele de stare civila au o natura mixta,pentru ca se supun atat regulilor de drept civil cat si regulilor de drept administrativ.
Din punctual de vedere al dreptului civil,actele de stare civila sunt o specie de acte autentice,iar pentru dreptul administrativ ele reprezinta actul doveditor al actului administrativ individual care este tocmai inregistrarea de stare civila. Totusi ,se sustinem ca actele de stare civila pot fi eventual privite ca rezultat al unor operatiuni tehnico-materiale,precum si ca inscrisuri doveditoare ale acestor operatiuni.

Organizarea starii civile
Exercitarea atributiilor de stare civila este de competenta serviciilor publice comunitare de evidenta populatiei care functioneaza la nivelul consiliilor locale. Presedintii consiliilor judetene,primarul general al municipiului Bucuresti si secretarii consiliilor judetene organizeaza prin serviciile de specialitate indrumarea si controlul asupra activitatii de stare civila desfasurata de serviciile publice comunitare.In exercitarea atributiilor de stare civila, primarul actioneaza si ca reprezentant al statului in unitatea administrativ-teritoriala respectiva.

Registrele de stare civila se intocmesc in doua exemplare, ambele originale, si la completarea lor se foloseste o cerneala speciala de culoare neagra.Actele se numeroteaza pe ani calendaristici. Primul exemplar al registrelor de stare civila se pastreaza la serviciul public comunitar local unde a luat fiinta registrul; iar al doilea exemplar se inainteaza la serviciul public comunitar al consiliului judetean , interment de 30 de zile de la data cand toate filele au fost completate. Cele 2 exemplare ale registrelor de stare civila se trimit Arhivelor Statului dupa trecerea a peste 100 de ani dela data completarii lor.

Inregistrarea actelor si faptelor de stare civila precum si inscrierea mentiunilor se fac la cerere , avand in vedere declaratia persoanei obligate la aceasta, sau din oficiu,
dupa caz.

Ofiterii de stare civila
Persoanele desemnate sa intocmeasca actele de stare civila (de nastere,casatorie sau deces) sunt numite ofiteri de stare civila. Art. 3 din Legea 119/1996 stabileste ca sunt ofiteri de stare civila: primarii municipiilor,oraselor si comunelor, sefii misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare de cariera ale Romaniei precum si comandantii de nave si aeronave.Atributiile de ofiter de stare civila ale primarului pot fi delegate viceprimarului,secretarului sau altor functionari cu competenta in acest domeniu. Tot astfel, sefii misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare pot delega exercitarea atributiilor de ofiter de satre civila unuia dintre agentii diplomatici sau unuia dintre functionarii consulari.

In ce priveste competenta ofiterului de stare civila, este de mentionat ca el este abilitat sa isi exercite functia numai in circumscriptia administrativ-teritoriala unde a fost numit.Aceasta inseamna ca, de regula, domiciliul sau resedinta partilor reprezinta un element determinant in ce priveste competenta teritoriala a ofiterului de stare civila; un alt element ce atrage aceasta competenta fiind locul unde s-a intamplat un fapt juridic (locul nasterii,al decesului).
In ipoteza in care nasterea sau decesul au avut loc intr-un mijloc de transport, dar intre granitele tarii, actul respectiv de stare civila se va intocmi de catre ofiterul de stare civila al localitatii de coborare sau debarcare.

In comformitate cu Legea 119/1996, ofiterii de stare civila intocmesc acte de stare civila nu numai pentru cetatenii romani ci si pentru persoanele fara cetatenie; de asemenea ei inregistreaza la cerere actele sau faptele de stare civila ale cetatenilor straini daca acestia au domiciliul sau se afla temporar in tara noastra.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.