Opinii despre Craiovesti si domeniul lor

Trimis la data: 2013-09-18 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In jurul Craiovestilor s-a discutat mult in istoriografia noastra, iar faptul isi gaseste usor explicatia. O lunga perioada, dupa sfarsitul secolului al XV-lea, membrii cunoscuti de istorici, ai acestei familii au detinut principala dregatorie din Tara Romaneasca, bania Craiovei. Din neamul lor s-au ridicat,in curs de doua secole, cinci domni in scaunul tarii1, cei mai multi avand domnii relativ lungi si deosebit de importante, aceasta fara a mai socoti aventurile domnesti ale lui Radu Badica, Draghici vod Gogoase si Serban banul2.

Urmasii Craiovestilor vor avea rosturi politice importante si in vremile mai noi, pastrand in acelasi timp o avere uriasa: dupa marturia lui Paul de Alep, vornicul Preda Brancoveanu stapanea singur, in timpul lui Matei Basarab, doua sute de sate, fiind cel mai bogat boier al tarii "prin mostenire de la stramosii sai..., fara egal fie in acest tinut, fie in altul"3; iar ultimul din Brancoveni, banul Grigore, era considerat, in 1819, personalitatea politica cea mai de frunte a tarii si "le plus riche de tous Ies boiars en terres"4. in sfarsit, Craiovestii sunt familia de boieri cu cele mai multe ctitorii din Tara Romaneasca.

Ceea ce a preocupat pe istorici in primul rand a fost problema originii acestei familii, care, cel putin aparent, ajunge la o mare insemnatate politica dintr-o data, la sfarsitul secolului al XV-lea. Urmand traditia istorica, aflata in biografia patriarhului Nifon scrisa de Gavriil Protul, dupa care Craiovestii fusesera "un neam caruia ii era numele de mosie Banoveti, adeca Basarabesti"5, Hasdeu a vorbit de "Barbu Basaraba din neamul'Neagoe Basarab, Radu Serban, Constantin Carmii, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu. Pentru inrudirea cu Craiovestii, s-au mai considerat Basarabi Serban si Stefan Cantacuzino.

Parerea lui Iorga3, primita si de Xenopol4, a fost ca numele de Basarabesti s-a dat Banovetilor nu din pricina originii lor, ci pentru incuscrirea acestei familii cu Basarabii, prin Tepelus, care ar fi fost casatorit cu Neaga, sora celor patru frati. in sfarsit, I.C. Filitti, in numeroasele studii ce a inchinat Craiovestilor si baniei oltene, in care se afla stransa intreaga informatie istorica ce se cunostea pana atunci5, a formulat ipoteza ca "subita inaltare la cele mai inalte situatii"

a fratilor Barbu si Parvu vornicul, in 1482, ultimul an al domniei lui Basarab cel Tanar, s-ar datora legaturii neingaduite dintre domn si Neaga, sotia vornicului, din care s-ar fi nascut viitorul Neagoe Basarab, fiu "dupa lege" al lui Parvu Craiovescu, dar de fapt feciorul natural al lui Tepelus. Pentru uitarea acestei legaturi vinovate, Neagoe voda ar fi inaltat, mai tarziu, ceea ce autorul numea "stralucita capela expiatorie" de la Arges.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.