Optimizarea activitatii in medicina muncii

Trimis la data: 2010-04-25 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 39
Autor: Mircea Grecu Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Intreaga activitate la locul de munca, trebuie organizata astfel incat exigentele profesionale determinate de natura si caracteristicile sarcinilor de serviciu, specificul mediului acestuia (inclusiv mediul psiho-social), interactiunea operator-echipament tehnic si relatiile interumane sa corespunda capacitatilor fizice, fiziologice si psihologice ale angajatilor asigurandu-se astfel solicitari profesionale in limite normale, confort fizic si psihic, conditii de securitate si sanatate in munca.

Timpul de munca, regimul pauzelor, munca in schimburi, precum si intensitatea acesteia, sunt reglementate prin acte normative (Contractul cadru),luand in considerare particularitatile activitatilor profesionale, existenta unor factori de risc in mediul de munca si capacitatea de adaptare a personalului angajat. Stabilirea acestor elemente se face cu sprijinul serviciilor medicale de intreprindere si a specialistilor in medicina muncii.

Salariatii ce isi desfasoara activitatea in tura de noapte, a caror activitate se desfasoara in conditii speciale/ deosebite sau care implica eforturi fizice ori mentale deosebite, nu trebuie sa lucreze noaptea mai mult de 8 ore pe parcursul unei perioade de 24 de ore.
Ei trebuie sa beneficieze de asigurarea conditiilor de securitate si sanatate in munca, corespunzator naturii activitatii desfasurate.
O atentie speciala trebuie acordata pauzelor pe parcursul zilei de lucru.

Activitatile profesionale implica o participare neuromusculara (definita generic munca fizica) si o participare neuropsihica (denumita generic munca intelectuala).Munca fizica - reprezinta un proces complex al organismului, in care mobilizarea sistemului musculo-osteo-articular fiind primordiala.Principalele proprietati mecanice ale muschiului, elasticitatea si contractilitatea determina activitatea musculara.
Muschiul este constituit din proteine, o cantitate de lipide, saruri minerale si doua substante chimice cu rol important in contractia musculara, creati-fosfat (CF) si adrenozintrifosfat (ATF).

Contractia musculara este datorata in principal unor fenomene chimice complexe.ATF este substanta care, prin ruperea legaturilor sale fosforate, degaja energia necesara contractiei miofibrelor, CF fiind respunzatoare de refacerea ATF-ului.Refacerea legaturilor fosforate, este dependenta de prezenta glucidelor.Degradarea glucozei, in acest proces poate avea loc in absenta oxigenului (anaeroba) sau in prezenta acestuia (aeroba).

Desi degradarea anaeroba a glucozei pana la formarea de acid lactic poate forma suficienta energie incat contractia musculara sa se produca, necesita ulterior, interventia oxigenului.Pentru transportul oxigenului, este implicat intreg aparatul cardio-vascular si cel respirator,

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.