Optimizarea alimentatiei taurinelor

Trimis la data: 2007-05-09
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 8.37 / 10
Downloads: 839
Autor: Stefan
Dimensiune: 48kb
Voturi: 53
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nutreturile sunt produse de origine vegetala, a animala sau minerala care contin elemente nutritive sienergetice utlile organismului animal in scopul desfasurarii normale a cresterii ,a optimizarea alimentatiei taurinelor, reproductiei si productiei, fara a dauna sanatatii .
1.1 COMNPOZITIA CHIMICA A NUTRETURILOR

Optimizarea alimentatiei taurinelor si studiul compozitiei a nutretilor se face in paralel cu cel al corpului animaleor pentru a cunoaste asemanarile si deosebirile dinbtre acestea , pentru a stabili daca nutretul contine substante nutritive necesare organismului animal .Optimizarea alimentatiei taurinelor

Optimizarea alimentatiei taurinelor; S-a stabilit ca in corpul animalelor si plantelor sunt acelasi elemente chimice de baza –C,O,N,H- in total 63 de elemente chimice , dar in proportii diferite . Dintre substantele organice , in corpul animalelor predomina lipidele si protidele , iar in plantele glucidele. Optimizarea alimentatiei taurinelor


Specificarea C O N H Saruri minerale
Planta(medie) 45 42 1,5 6,5 5
Animalul(bou gras) 63 13,8 5,0 9,4 8,8

Optimizarea alimentatiei taurinelor; Partajarea acestora in corpul animalelor difera insa si in functie de varsta , speciei, rasa stadiul ingrasarii in cazul plantelor intervin factori de influenta cum sunt specia , soiul , varsta plantelor conditiile pedoclimatice si agrotehnice aplicata .

Diferenta substantiala dintre plante si capul animalelor este ca in plante nu se gaseste glicogen iar in corpul animalelor nu se gaseste celuluoza ambele substante facand parte din acelaeasi grupa chimica a glucidelor .

Compozitia chimica bruta a plantelor si a animalelor

Apa participa in proportii variabile la structura nutreturilo (8-96%) . Furajele care contin o cantitate mica de apa sunt si : srotul de floarea soarelui 8% faina de grau 10 % drojdiile furajere 10 % , untura 1 % , sarurile minerale 2-6% , laptele praf 8% , faina de carne 10 % , alte furajere au in structura lor o cantitate mai mare de apa : laptele taitei de sfecla 74%, iarba verde 70 % , sfecla furajera 87 % , porumbul siloz in faza de lapte ceara 75% .

Bogatia nutreturilor in substantele nutritive este invers prportionala cu continutul lor in apa. Apa are in organism rol ionizant de solvent al substantelor uscate pernute absorbtia acestora si le transporta la nivel celular are rol rubrifiant si intervine in termoreglare organica

Cenusa vruta continutul mineral al nutretilor e variabil . Nutreturile verzi contin 1,2 -5% substante minerale iae nutreturile uscate intre 5-14% . Structural lucerna si trifoiul contin de la 3,5 ori mai mult decat granulele frunzele si tulpinele plantelor au mai multe substante minerale decat semintele si radacinele . Tulpinele plantelor naturale au mai multe kalorii si mai putin Ca , P,Mg,Cl decat la plantele tinere .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.