Optiuni si strategii investitionale

Trimis la data: 2015-02-10 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 39 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: DenisaSimona_O Dimensiune: 109kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Activitatea de investitii are un continut complex. Ea implica, pe de o parte, efort constand in formularea optiunilor de investitii, argumentarea si fundamentarea lor in cadrul unor proiecte, sub aspectul eficientei economice, selectia proiectelor si luarea deciziei de investitii, asigurarea bugetului de finantare al fiecarui proiect, crearea conditiilor tehnico-economice pentru realizarea obiectivelor cu caracter investitional. Pe de alta parte, activitatea de investitii nu poate fi desprinsa de efectele sale constand in mijloace fixe puse in functiune, sustinerea unor locuri de munca, spor de productie si de produs intern brut sau alte implicatii in plan departamental sau teritorial.

O analiza retrospectiva a investitiilor dezvaluie elemente in functie de care pot fi argumentate anumite coordonate prospective. Astfel , pe parcursul a patru decenii (1950-1990) in Romania s-au realizat programe de investitii care s-au cifrat la circa 4000 miliarde lei, deci in medie circa 100 miliarde lei pe an. Evolutia acestor programe a marcat o permanenta crestere, de la 61,9 miliarde lei in perioada 1951-1955, la peste 1250 miliarde lei in perioada 1986-1990. Circa 90-92,5 % din investitii au fost realizate in sectorul de stat, circa 2-5 % in sectorul cooperatist, iar circa 2-7% in sectorul populatiei.

Din analiza structurii pe ramuri a investitiilor realizate reiese ordonarea optiunilor de investitii, in perioada de referinta, in urmatoarea succesiune: industria intre 45-54 %; agricultura intre 10,4-16,4 %; gospodaria comunala si de locuinte (in cadrul careia locuintele detineau circa 80-90 %), intre 11-18,7 %; transporturile si telecomunicatiile cu ponderi intre 8,1-11,4 %. In celelalte sectoare cum sunt invatamantul, sanatatea, cultura si arta, administratia etc., ponderea investitiilor realizate s-a cifrat global intre 2,4-2,3 %.

In cadrul industriei un numar de 4-5 subramuri au ajuns sa detina 73-80% din investitiile realizate. Ne referim la investitiile realizate in industria energiei electrice si termice, a combustibililor, constructii de masini si prelucrarea metalelor, metalurgia feroasa, industria chimica.Toate regiunile istorice ale tarii au fost marcate de repartitia teritoriala a investitiilor realizate.

Efortul investitional considerabil a fost insa in mare masura "erodat" sub aspectul eficientei economice deoarece numeroase proiecte de investitii au fost insuficient fundamentate, unele incorect orientate.Efectele preconizate, uneori supralicitate, nu s-au validat in economie, ceea ce a determinat ca pe ansamblul complexului economic national, indicatorii de eficienta economica sa inregistreze o scadere constanta in deosebi dupa anul 1975. Evolutia acestora este in masura sa evidentieze principala cauza a scaderii eficientei investitiilor, anume suprainzestrarea cu mijloace fixe in raport cu efectele dobandite prin utilizarea lor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.