Optiuni terapeutice fizicalkinetice dupa amputatii ale membrului inferior

Trimis la data: 2013-12-13
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.37 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Introducere. Piciorul diabetic prezinta aspecte particulare cu serios impact socio-economic. Mecanismele implicate in dezvoltarea piciorului diabetic sunt datorate neuroangiopatiei cu tulburari majore in microcirculatie generand leziunile trofice locale ce pot aparea ca si complicatii evolutive sub influenta factorilor interni metabolici si agentilor agresivi exogeni. Gangrena diabetica, ultima faza evolutiva a complicatiilor locale, necesitata in majoritatea cazurilor amputatia membrului inferior la diferite nivele.
Obiective. Analiza optiunilor terapeutice fizicalkinetice in scopul prevenirii complicatiilor si sechelelor postoperatorii, si ameliorarii calitatii vietii dupa amputatii ale membrului inferior la pacientii cu picior diabetic. Material si metoda. S-au inclus in studiu pacienti diabetici la care s-a practicat amputatia membrului inferior la diferite nivele. S-au luat in considerare criterii ca: tipul de diabet, nivelul amputatiei, complicatii postoperatorii, restantul functional, nivelul motric, capacitatea fizica, complianta la tratament, gradul de pregatire si nivelul socio-economic, autoevaluarea pacientului.

Metodele fizicalkinetice aplicate au fost: kinetoterapie pasiva/activa, posturari, contractii izometrice, electrostimulare, masaj, termoterapie, folosirea dispozitivelor ortopedice/protetice.
Rezultate. Analiza datelor culese s-a concretizat in aprecierea restantului functional, precizarea incapacitatii/handicapului, aprecierea necesitatii de protezare, formularea programului fizikalkinetic, aprecierea evolutiei si prognosticului deficitului, precizarea factorilor ce au influentat negativ evolutia, gradul de independenta castigat.

Concluzii. Metodele fizicalkinetice contribuie la intretinerea articulatiilor sanatoase, pastrarea informatiei kinestezice, evitarea retractiilor musculo-tendinoase si a redorilor, mentinerea troficitatii musculare, ameliorarea vascularizatiei si troficitatii locale, imbunatatirea capacitatii functionale. Din pacate efortul fizic, ca si factor terapeutic, este subestimat de pacient.
Pacientul diabetic este susceptibil la o serie de complicatii ce cauzeaza morbiditate si mortalitate prematura. Ambianta metabolica "per se" influenteaza sau cauzeaza complicatii indiferent de factorii genetici.

Mecanismele implicate in dezvoltarea piciorului diabetic sunt neuropatia si arteriopatia. Arteriopatia, mai exact ateroscleroza, este mai extinsa la pacientii diabetici si apare mai devreme decat la populatia generala. Se pare ca unul din factorii implicati este glicolizarea neenzimatica a lipoproteinelor, leziunile aterosclerotice putand fi initiate de lipoproteinele cu densitate scazuta oxidate (LDL oxidate). Alti factori potentiali sunt: agresivitatea plachetara crescuta, o stare procoagulanta cu alterarea fibrinolizei (probabil datorita cresterii nivelului de inhibitor tPA tip 1).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.