Oralitatea

Trimis la data: 2015-10-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 0
Autor: Raul_T
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Oralitatea este predominant fragmentara, in vreme ce scrisul inseamna integrare, pentru ca suplineste contextul absent, permite revizia si organizarea mesajului.Mesajul oral dispune de mijloace specifice pentru a transmite informatii si atitudini/stari subiective: intonatia, accent suplimentar pe anumite cuvinte, pauze, variatii de ritm, variatii de viteza, a rostirii, variatii de cantitate(lungiri de sunete).
Mesajul scris utilizeaza mijloace prin care noteaza unele trasaturi orale (semnele de punctuatie), dar are si conventii proprii : dispunerea in pagina, abrevierile, schemele grafice. Anumite texte - document reprezinta transcrierea cat mai fidela a unui mesaj oral. Alte texte (mai ales cele literare) cuprind doar anumite trasaturi de oralitate.
Comunicarea directa, fata in fata, permite folosirea mijloacelor nonverbale (gesturi, mimica). De asemenea, vorbitorul recurge la context, se refera la situatia de comunicare prin cuvinte cu valoare de "gesture verbale" (ex : aici, acum, acesta etc.), se adreseaza direct interlocutorului (prin interjectii de adresare, vocative, verbe la imperativ, forme verbale si pronominale la persoana a II a).
Caracterul spontan al mesajului oral permite manifestarea puternica, mai directa a afectivitatii.

Exprimarea spontana poate produce inovatii, dar adesea se rezuma la stereotipii, la comoditatea cliselor si a expresiilor deja date. Un efect al spontaneitatii poate fi si aparitia anumitor erori, a nejlijentelor in exprimare. Unele mesaje se pot caracteriza prin : incoerenta, ezitante, nu se duce fraza pana la capat, lasa lucruri subintelese sau pare ca nu isi gaseste cuvinte.
Mesajul oral are in genere o constitutie sintactica mai simpla bazata pe coordonare si pe repetitie. Caracterul sau secvential, de linearitate temporala, impune ca autocorectarea sa se faca prin reluare si reformulare (producand uneori constructii sintactice defectuase, anacoluturi).

Stilul oral ofera posibilitatea unei reprezentari acustice, opunandu-se celui scris, care implica o perceptie vizuala. Apelul la acordul scris implica A© prelucrarea A>> modului curent de exprimare, impunand uzul variantei literare a limbii. Deschiderea fata de elementele regionale, populare, argotice, familiare, justificata prin intentii de ordin artistic, caracterizeaza numai beletristica.

Alaturi de acele mijloace care isi au sursa in comunicarea orala curenta, fiind definitorii pentru ceea ce s-ar putea numi oralitate A© premara A>>, in basmul cult este posibila folosirea unor structuri si procedee preluate din literatura populara, care definesc o oralitate A© secundara A>>. Acesta din urma se obtine prin transferul unor elemente din limba vorbita deja prelucrata
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.