Orasele medievale

Trimis la data: 2002-12-10
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.68 / 10
Downloads: 9103
Autor: Cristi P.
Dimensiune: 5kb
Voturi: 1142
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La începuturi, in oraşele medievale predomina economia naturala, cea care producea cele necesare traiului. In urma încetării marilor migraţii, s-a reluat comerţul si a început dezvoltarea mestesugurilor. Ei erau putini si erau pricepuţi ca olari, făurari si pietrari. Comerţul începe sa se dezvolte. Pe uscat comerţul era mai greoi deoarece nu erau drumuri , poduri si erau numeroase vămi. Cel mai avantajos era comerţul pe fluvii si mari. In special in Marea Nordului si Marea Mediterană, se dezvolta cele mai puternice centre economice si comerciale: oraşele olandeze si italiene. Aceste schimbări si dezvoltări importante au dus la înflorirea oraşelor in Europa.
Originea lor era diferita: vechi cetati romane, au rezistat invaziilor ; cum ar fi Bizanţul, Roma, Paris ,Lyon, Milano, Florenţa, Londra, acestea aveau rolul unor centre administrativ religioase. Unele oraşe au apărut la intersecţia marilor drumuri comerciale, lângă porturi. Altele oraşe s-au dezvoltat in jurul unor castele fortificate. Au apărut asezari urbane care din motive religioase s-au aşezat in jurul mănăstirilor.

Toate oraşele si asezarile rurale se aflau sub dominaţia feudalilor care le percepeau taxe: in natura, munca si bani. Libertatea lor era îngrădita de aceea ei se unesc sub jurământ intr-o asociaţie numita „comuna” prin care isi acordau ajutorul reciproc. Comunele aveau rolul de a obţine de la seniori o ,,carta” prin care sa fie fixate obligaţiile oraşelor si eliminate abuzurilor nobililor. Ele au fost obişnuite fie pe cale paşnica fie prin lupte.

Apariţia si dezvoltarea oraşelor, a centrelor mestesugaresti si comerciale au impulsionat dezvoltarea producţiei si schimburilor dintre oraşe ceea ce au dus la apariţia unei pieţe interne. Schimburile de produse nu puteau fi realizate decât intre oamenii liberi .Libertate de care se bucurau oraşele , ceea ce au dus ,, la discuţii de libertate”. In oraşe s-a trecut la un nou mod de viata ,, civilizaţia urbana” care era un factor de progres in lumea medievala.

Activitatea mestesugurilor era controlata , aveau condiţii de lucru , procedee de fabricaţie, chiar uneori preţul. Meşterii , patronii atelierelor , membrii , companionii, s-au calfe se distingeau de restul oamenilor. Mestesugarii unei profesii se grupau in confrerii care aveau un caracter religios, achitau cotizaţii si intretineau o capela dedicate unui sfânt ales protector.

In marile oraşe s-au înfăptuit corporaţiile s-au brezlele, in care intrau cei care aveau acelaşi mestesug. Ei erau protejaţi de aceste bresle , iar cei care nu făceau parte din ea li se interzicea sa practice aceea meserie. Breasla avea un statut care trebuia respectat . Ele au devenit si au avut un rol politic in vita oraşelor .

Negustorii erau grupaţi in asociaţii numite ghilde. Ghildele aveau un scop de-a proteja caravanele comerciale pe uscat s-au pe ape. Mai multe oraşe se asociau in,, ligii” s-au,, hanse” : aceasta denumire era utilizata când era vorba de comerţul maritim . cel mai cunoscuta a fost Hansa sau Liga hanseatica .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.