Orb sarac - caracterizare

Trimis la data: 2010-06-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.25 / 10
Downloads: 3156
Autor: Elenescu Alina
Dimensiune: 8kb
Voturi: 103
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Orb sarac - caracterizare
„Hanu Ancuţei”, operă de maturitate, apărută în anul 1928, este un volum de nouă povestiri şi, poate, cea mai strălucită creaţie lirico-epică a lui Mihail Sadoveanu. În volumul „Hanu Ancuţei”, Mihail Sadoveanu recurge la tehnica literară numită povestire în ramă, deoarece în firul epic al volumului, relatat de naratorul omniscient, intervin istorisiri relatate de câte unul dintre oaspeţii ce poposesc la han pentru odihnă şi petrecere. Povestitorii sunt ei înşişi participanţi direcţi sau martori ai evenimentelor narate şi, mai rar, doar mesageri ai întâmplărilor povestite.
Referat despre Orb sarac - caracterizare
„Orb sarac” face parte din volumul „Hanu Ancuţei” de Mihail Sadoveanu şi este o povestire în ramă, iar întâmplările evocate se petrecuseră demult, tot pe aceste meleaguri, pe vremea celeilalte Ancuţe. Timpul narativ se situează într-un plan al trecutului, spaţiul narativ evocă un topos al povestirii, iar relatarea îmbracă forma evocării.

Personajul principal al povestirii este orbul sărac, care totodată este şi narator. El are o identitate socială şi familială de om singur, sărac, orb şi cerşetor, dar este însoţit de liţa Salomia, o prietenă mai veche a sa, alături de care se ducea la târgul Ieşolir:”de când am purces din Rădăuţi, se ţine de mine ca umbra, ca să-l duc şi să-l lepăd la târgu Ieşilor”.

Orbul apare la începutul operei ca un ins oarecare, trezindu-le mila celor de la han:”bătrânul e orb, mi-am zis eu privindu-l”. Treptat, el trezeşte interesul celorlalţi, aceştia fiind curioşi şi admirându-l pe bătrân:” vra sş zică, nemernicule şi orbule, nu ştii numai să bei şi să mănânci, ştii să şi cânţi”. În final, Ancuţa îl recunoaşte şi îl îmbrăţişează, adresându-i-se pe nume:”Poate dumneata, uncheşule, vei fi fiind unul Constandin, despre care am auzit pe maica mea spunând că s-ar fi rătăcit prin lume”. Astfel, dintr-un anonim, orbil capătă o identitate, devenind Constandin.

Portretul fizic al orbului este făcut de autor:”Orbul era şi el îmbrăcat ca muntenii, cu pălărioara neagră şi strai alb, iar cojocelul îl ţinea numai pe umeri”. Diminutivele „pălărioară” şi „cojocel” induc duioşie şi milă, dându-i bătrânului o înfăţişare modestă şi umilă.

De asemenea, orbul se autocaracterizează ca fiind iubitor de cântec:” am să-ţi cânt un cântec din acest cimpoi ş-am să-ţi cânt viers”, pasionat de a asculta, dar mai ales de a spune povestiri:” Foarte-mi place să ascult istorisiri. Şi să spun şi eu câte ştiu din trecute vremi”, vesel şi deschis:”Mie-mi plac tovărăşiile vesele”.

O altă caracteristică rezultă din ceea ce cred celelalte personaje, orbul fiind pentru ei cunoscător a multe:” Acest are, după câte văd, destulă înţelepciune”.

Portretul fizic, autocaracterizarea şi caracterizarea făcută de celelalte personaje alcătuiesc caracterizarea directă a orbului.

Caracterizarea indirectă este realizată prin faptele, gesturile, atitudinile orbului, prin relaţiile cu alte personaje prin limbajul pe care îl foloseşte şi prin mediul în care trăieşte.

Călătoria pe care o face de-a lungul vieţii sale denotă gustul aventurii pe care îl are bătrânul. El este dornic de a cunoaşte lumea.

Călătoria are valoare iniţiatică, prin ea bătrânul este iniţiat în tainele noilor locuri pe care le cunoaşte. Mai întâi, orbul pleacă din satul natal din cauza orbirii, alăturându-se câtorva ciobani care iernau pe lângă Prut. Apoi, plecând de la baci, a intrat în breasla creşetorilor de la Kiev, alături de tovarăşul lui de drum, Iesofei. După ce Iesofei moare într-o bătălie, orbul fuge din Kiev si ajunge până la turci. Făcându-i-se dor de casă, se întoarce în ţara natală, acest lucru denotând patriotismul bătrânului.

Orbul este conştient de statutul său de rapsod, de mesager al trecutului, începându-şi mereu micul recital cu „Mioriţa” :”Şi acei baci vechi din pustie m-au învăţat lângă foc acest cântec; dar m-au legat cu blăstăm să nu-l uit niciodată şi, de câte ori oi suna din cimpoi, să-l zic mai întăi şi mai întăi”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.