Orbirea, surzenia, apetitul

Trimis la data: 2005-03-21 Materia: Medicina Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 1803
Autor: Renata Dobrescu Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: rtf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Orbirea, surzenia, apetitul - Termenul „orbire” are o serie de semnificaţii de la absenţa totală a percepţiei luminii în ambii ochi, la vederea strict limitată. Însă termenul este aplicat persoanelor cu probleme de vedere atât de grave încât le afectează modul de viaţă şi capacitatea normală de muncă.Orbirea, surzenia, apetitul

Orbirea, surzenia, apetitul - Doar aproximativ 5% dintre persoanele calificate drept oarbe nu văd absolut nimic. Restul au o vedere parţială, adică pot vedea într-o măsură mai mică sau mai mare. De exemplu, unele persoane pot desluşi numărul de înmatriculare al unei maşini de la o distanţă de aproximativ 1 metru şi pot citi scrisori de pe un grafic ce testează vederea; alţii pot fi capabili să distingă lumina, umbra sau mişcarea.

Orbirea, surzenia, apetitul - Altora vederea le permite să zărească doar imaginea pe care am vedea-o dacă am privi printr-un tub îngust; imaginea fiind înconjurată de întuneric. Toţi aceşti oameni au un lucru în comun: problemelor de vedere le afectează capacitatea de a face faţă vieţii zilnice.

Orbirea şi vederea slabă pot avea foarte multe cauze. Ochiul este un organ de simţ foarte complex, prin urmare se deteriorează mai uşor decât multe alte organe. Unii copii se nasc orbi - majoritatea datorită cataractelor, când cristalinul ochiului, în mod normal clar şi transparent, este opac, iar lumina nu poate pătrunde prin acesta. Un copil se poate naşte cu cataractă în cazul în care mama sa se îmbolnăveşte de pojar (rubeolă) în primele stadii ale sarcinii. O altă cauză de orbire în rândul copiilor este toxoplasmoza, o boală datorată consumului de carne infectată sau, probabil, contactului cu pisici infectate. Din nou, copilul este afectat doar dacă mama sa contactează boala în timpul sarcinii.

În unele cazuri rare, copiii se nasc fără ochi, afecţiune cunoscută sub numele de anoftalmie. Aceasta poate fi datorată fie unei deficienţe genetice prezentă la părinţi sau se poate declanşa dacă mama contactează o infecţie virală sau este expusă pesticidelor în timpul sarcinii.

Infecţiile ce provoacă orbirea sunt rare în ţările dezvoltate, dar sunt cauza cea mai frecventă de orbire în lumea în curs de dezvoltare. Tracomul, o boală virală ce inflamează membrana care căptuşeşte partea anterioară a ochiului, a lăsat mii de oameni orbi, în special în zonele calde şi uscate. În aceste ţări copii orbesc dacă sunt infectaţi de viermele parazit toxocara canis , ce poate fi contacta din excrementele de câini.

Unii copii suferă de o formă rară de cancer - retinoblastom - când se formează o tumoare pe retină. Alţii suferă de retinis pigmentosa, o boală ereditară, caracterizată prin formarea de pigment pe retină. Un prim simptom al acesteia este dificultatea de a vedea pe întuneric. Dacă boala nu este detectată în copilărie, vederea se va deteriora treptat, ducând la vedere limitată şi orbire.

Accidente şi boli
O persoană poate orbi la un ochi dacă retina se detaşează de globul ocular. Acesta este de obicei rezultatul unei lovituri în ochi; ochiul afectat îşi pierde imediat vederea ca şi cum o cortină s-ar interpune între el şi restul lumii. Se poate executa o operaţie pentru reataşarea retinei, dar în cazul în care aceasta este deteriorată sau spartă lichidul din ochi se poate prelinge printre ea şi ochi, îngreunând în locuirea acesteia.

Orbirea bruscă a unui ochi poate avea loc dacă se formează un cheag de sânge în artera care alimentează cu sânge retina. Nu există tratament, dar tratarea afecţiunii interne responsabile se orbire poate preveni orbirea celuilalt ochi. Dacă se formează un cheag în vena ce pleacă de la retină, vederea va dispărea imediat, dar vederea poate reveni treptat. Este necesar tratament medical pentru ca acest lucru să nu se repete.

Diabetul, insuficienţa renală şi tensiunea arterială ridicată pot duce la deteriorarea retinei, când se sparg vasele de sangvine mici sau proteinele pătrund în retină. Deşi nu există tratament propriu-zis, vederea poate fi îmbunătăţită cu ajutorul razelor laser care închid zonele afectate, astfel restul retinei poate funcţiona.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.