Ordinea publica

Trimis la data: 2014-10-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 45
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Amalia_T
Dimensiune: 51kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Amplificarea si diversificarea relatiilor internationale creeaza conditii pentru nasterea intr-o masura tot mai mare a unor raporturi juridice intre persoane fizice, intre persoane juridice ori intre persoane fizice si persoane juridice, cuprinzand unul sau mai multe elemente de extraneitate, internationale sau straine, care apartin dreptului international privat.
Prin raporturile ce se stabilesc intre state, ca subiecte de drept international public si cele dintre persoanele fizice sau si persoanele juridice cu elemente de extraneitate, fiecare stat participa la schimbul international de valori materiale si spirituale , la diviziunea internationala a muncii.
In vechiul drept inlaturarea aplicarii legii straine era rar intalnita, deoarece, conflictele intre cutume apareau mai ales in relatiile interprovinciale, iar cutumele diferitelor cetati cuprindeau reguli relativ asemanatoare. Pe de alta parte dreptul roman era sursa comuna de inspiratie pentru sistemele juridice ale Europei continentale, ceea ce a permis mentinerea unei anumite coeziuni. Dupa Aldricus, in secolul al XII- lea , atunci cand persoane apartinand unor cetati diferite, invocau cutume diferite, judecatorul trebuia sa aplice cutuma pe care o considera "superioara si totodata mai profitabila " (quae potior et utilior videtur ).

Alegerea unei asemenea legi permitea desemnarea legii aplicabile in speta fara a mai recurge la exceptia de ordine publica.In secolul al XIV-lea bartolistii fac distinctie intre statutele favorabile menite sa protejeze persoana fizica in diverse raporturi juridice (statutele extrateritoriale ) si statutele odioase care aduceau restrictii sau care priveau bunurile. Statutele odioase se aplicau, chiar si in limitele teritoriului care le-a edictat , doar cetatenilor si erau privite cu rezerva deoarece, impiedicau relatiile comerciale dintre cetati.

S-a apreciat in doctrina, ca acest sistem de a respinge aplicarea unor statute ca odioase apare ca o desemnare, cu anticipatie de secole, a notiunii de "ordine publica" - (in virtutea careia in dreptul modern , anumite legii straine sunt inlaturate din cauza ca ele contravin, prin efectele lor , intereselor locale) .In secolul al XVII-lea Bouhier acorda un loc aparte legilor "exceptionale" sau "manifest injuste" , dar ideea sa nu s-a raspandit tinand seama de sursa comuna de inspiratie a diferitelor cutume si de raritatea conflictelor de legi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.