Ordinea sociala la rascrucea dintre etnicitate si genul social

Trimis la data: 2009-08-21
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 7.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Gratiela Moise
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Responsabilitatea sociala-politica a studiilor despre etnicitate este un aspect tot mai mult accentuat in literatura de specialitate, apreciindu-se ca aceste studii pot deveni complice ale ideologiilor nationaliste/ etnicizante, sau, din contra, pot contribui la constituirea unei atitudini critice fata de ele. Dincolo de recunoasterea acestei responsabilitati este, desigur, importanta gasirea metodelor si perspectivelor de abordare, care asigura tratarea non-esentialista a fenomenelor ce tin de domeniul relatiilor si identitatilor etnice. In cercetarea "Femei si barbati in Clujul multietnic", realizat de catre Fundatia Desire cu sprijinul Centrului de Resurse pentru Diversitate Etno-Culturala intre august 2000 si iulie 2001, am optat pentru introducerea perspectivei de gen in studiul etnicitatii, si vice-versa.
M-a interesat, deci, intrepatrunderea proceselor de genizare si etnicizare a realitatii socio-umane, intr-un dublu sens: pe de o parte ca si procese culturale, prin care se definesc diferentele de gen si cele etnice (inclusiv caracteristicile celor care se clasifica ca fiind persoane de un anumit sex si/ sau de o anumita etnie). Iar pe de alta parte ca si procese sociale, care - impreuna cu alti factori - localizeaza indivizi de diferite sexe si etnii in anumite pozitii sociale, excluzandu-le de la anumite resurse materiale

si simbolice pe baza unor criterii etnice si de gen, respectiv pe baza unor (pre)judecati despre abilitatea si posibilitatea indivizilor vazuti prin etnia si/ sau prin genul lor, mai precis prin imaginile hegemonice despre aceste etnii si genuri. Atat in contextul proceselor de genizare, cat si in cel al celor de etnicizare, relatia dintre social, cultural si politic structureaza si ierarhizeaza realitatea in care itinerariile individuale se insereaza, fiind responsabila de identificarea anumitor persoane cu anumite caracteristici presupus innascute, cu comunitati omogene in interior si/ sau cu statut social considerat a fi "adecvat" pentru ele.

Intr-un cuvant, abordez genizarea si etnicizarea ca si procese intretasute cu retele complexe de relatii de putere, care produc si legitimeaza ordinea sociala, caracterizata de inegalitati de toate felurile, la randul lor formate si sub impactul altor procese de diferentiere si stratificare sociala. In aceasta "ordine", anumite pozitii subiect sunt discriminate, defavorizate, si mai mult, in cadrul ei, se naturalizeaza relatia dintre presupusa, dar de fapt construita "identitate esentiala" si pozitiile subiect prescrise acestor identitati de catre cei care detin puterea simbolica si materiala in diverse planuri ale vietii.

2. Identificari multiple si organizarea diferentelor sociale
Perspectiva de gen [3] introdusa in analiza nu se adauga pur si simplu la perspectiva care abordeaza aspecte ale realitatii sociale din punctul de vedere al proceselor de constituire a diferentelor etnice. Noul mod de abordare generat la rascrucea celor doua este in masura sa identifice asemanari si diferente intre "comunitati etnice" si in interiorul lor.

Acestea, de obicei, sunt considerate total diferite intre ele si omogene in interior prin virtutea limbii vorbite si a "traditiilor culturale" presupuse ca fiind elemente permanente, care constituie solidaritati in interior si granite in exterior. In acelasi timp, tot datorita acestei abordari, sunt aduse la iveala si similitudinile si deosebirile dintre femei si barbati, dar si din interiorul femeilor si al barbatilor, astfel aceste categorii pot fi descifrate ca si seturi de modele culturale constituite si prescrise social.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.