Ordonanta presedentiala

Trimis la data: 2008-06-02 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 1347
Autor: Monica Nicolae Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ordonanta presedentiala si conceptul de ordonanţă preşedenţială este folosit în doctrină în mai multe accepţiuni. Astfel într-o primă accepţiune prin ordonanţă preşedenţială se desemnează ansamblul de norme după care se conduc părţile şi instanţa în soluţionarea unei cauze urgente.

Ordonanţa preşedenţială se înfaăţişează ca o procedură specială reglementată de lege în scopul luării unor măsuri vremelnice în cazuri urgente.

Într-o altă accepţiune, ordonanţa preşedenţială evocă însăşi actul final şi de dispoziţie prin care instanţa statuează asupra cererii promovate de partea interesată. Conceptul de ordonanţă preşedenţială evocă în acest caz idea de act procedural. Procedura ordonanţei preşedenţiale este reglementată, în principal de art. 581-582 C. proc. civ. Ordonanţa preşedenţială are întotdeauna carater contencios chiar şi atunci cţnd se dă fară citarea părţilor. Condiţii (speciale) de admisibilitate a ordonanţei preşedenţiale

Ordonanta presedentiala. Pe lângă condiţiile generale ce trebuie să existe în cazul oricărei forme concrete caret intră în conţinutul acţiunii civile (formularea unei pretenţii, interesul, capacitatea procesuală şi calitatea procesuală), adimisibilitatea ordonanţei preşedenţiale presupune şi îndeplinirea unor condiţii speciale care desprind din art. 581 alin1 C.proc.civ. Ordonanta presedentiala

Potrivit art. 581 alin 1 C. proc. civ. „instanţa va putea să ordone măsuri vremelnice, în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept ce s-ar putea păgubi prin întârtiere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înşăturarea piedicilorce s-ar ivi cu prilejul uneii executări”.

În doctrină, s-a subliniat că textul de lege stabileşte două din situaţiile de admisibilitate a cererii de ordonanţă preşedenţială, anume urgenţa şi caracterul vremelnic al măsurii solicitate a se lua pe această cale, precum şi că, din această din urmă condiţie decurge o a treia de admisibilitate anume ca prin măsura luată să nu se prejudece cazul.

I. URGENŢA

Prima condiţie ce justifică folosirea ordonanţei preşedenţiale este urgenţa, care urmează a fi apreciată de către instanţă în concret, în raport cu circumstanţele obiective ale cauzei, criteriile subiective fiind, de regulă, irelevante. Tinem să subliniem că nu trebuie să se recurgă la o apreciere în abstracto, ci la una în concreto, adică la o estimare adaptată la împrejurările cauzei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.