Organismul si mediul sau de viata

Trimis la data: 2011-12-06
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.20 / 10
Downloads: 7363
Autor: Geanina_jeni
Dimensiune: 9kb
Voturi: 571
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Structurile vii creeate de natura cu multa ingeniozitate sunt advarate modele de imagini cu o functionare ultraperfectionata. Organismele cuprind totalitatea organelor sau partilor indisolubil legate care constituie o fiinta vie. Organismele sunt sisteme biologice in care are loc un permanent schimb de materie si energie cu mediul in care acestea traiesc. Ele se deosebesc de corpurile fara viata prin multe insusiri: cresterea, dezvoltarea si inmultirea.
Partile componente sunt unite in acest intreg prin conexiuni reciproce si interactioneaza, ceea ce defineste notiunea de sistem.
Organismele vii sunt sisteme deschise deoarece au un schimb permanent de energie si substanta cu mediul prin procesul de metabolism si de aceea se numesc sisteme biologice.

Ca sistem biologic organismele vii au trei insusiri:
- Integralitatea;
- echilibrul dinamic;
- autoreglarea.

Integralitatea este interdependenta dintre partile organismului. De exemplu, o planta superioara este formata din celule, tesuturi si organe: radacina, tulpina, frunze, flori, seminte, fiecare indeplinind o anumita functie. Acestea nu pot trai independent ( ele au nevoie de seva elaborata de frunze). La fel se intimpla si cu un organism animal. Organele contribuie la indeplinirea functiilor organismului ( de inmultire, aparare, hranire, etc.).

Interpretarea simbolurilor schemei
S = Stimul
R = Receptor
C.A. = Centru nervos
C.N. = Centru nervos
C.C. = Centru de comanda
C = Comanda
C.D. = Calea descendenta
Rs = Raspuns
E = Tesutul muscular si tesutul glandular

Vietuitoarele au corpul alcatuit din celule.Celula este uniatea structurala si functionala a lumii vii. Criterile de clasificare a celulei se face dupa regn, forma, dimensiuni, numarul de nuclei, numarul cromozomilor si dupa complexitatea structurala si functionala. În celula se gasesc peste 60 de elemente chimice dintre care: C, H, N, O, P si S ;sunt elemente de baza. Prin observare la microscop optic sau electronic a celulei eucariote se disting urmatoarele componente celulare:
1. MEMBRANA CELULARA ( plasmalema )
2. CITOPLASMA CELULARA
3. NUCLEUL Membrana celulara

Citoplasma celulara
Procesul de imultire a celulelor poarta numele de DIVIZIUNE CELULARA . Datorita diviziunii celulare organismele cresc, se imultescsi formeaza celule reproducatoare si sunt inlocuite celulele moarte sau uzate etc.Sunt doua tipuri fundamentale de diviziune celulara: directa si indirecta.
1. Diviziunea directa se realizeaza prin fragmentare si strangulare.
2. Diviziunea indirecta se clasifica in diviziune meiotica si diviziune mitotica.

O asociatie de celule cu forma si structura asemanatoare si cu aceiasi functie formeaza un ŢESUT .Acesta se formeaza din celula ou prin diferentiere celulara. Organele plantelor superioare sunt alcatuite din diferite tesuturi.Dupa gradul de diferentiere si de specializare ele se clasifica in tesuturi embrionare si tesuturi definitive. Meristemele sunt formate din celule mici cu pereti subtiri si nucleu voluminos.

Mreistemele pot fi primare (care asigura cresterea in lungime a organelor ) si secundare ce determina cresterea in grosime . Tesuturile de aparare nu sunt inlocuite pue durata vietii plantelor .Ele sunt tesuturi mult diferntiate si se clasifica astfel:
1. Ţesuturi de aparare:
2. Ţesuturi fundamentale ( parenchimatice )
3. Ţesuturi conductoare:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.