Organizarea activitatii de transport aerian

Trimis la data: 2012-01-15
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 7.19 / 10
Downloads: 3
Autor: Bratu Andrei
Dimensiune: 33kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Activitatea de transport aerian a inceput inca de la aparitia primelor aeronave mai usoare decat aerul. Desi avionul a fost folosit ca arma in Primul Razboi Mondial, folosirea lui in transporturile postale este considerata inceputul activitatii moderne a acestuia. Anul 1919 poate fi considerat prag al abordarii cu preponderenta a teoriei aviatiei pentru scopuri civile si de la inceput al unei noi activitati de organizare a transportului aerian comercial si de transformare a avioanelor militare in civile. Incepand cu acest an iau fiinta multe companii aeriene, unele dintre acestea functionand pana in zilele noastre sub denumirea initiala.
In anii urmatori se mai infiinteaza alte companii, dintre care: AERFLOT (Rusia) in 1923, PAN AMERICAN AIERLINES (SUA) in 1927, SABENA (Belgia) in 1923, AIR FRANCE (Franta) in 1933, Lufthansa (Germania) in 1926, TAROM (Romania in 1944). Calatoria aeriana este o forma generala de transport a pasagerilor pe distante mari si singura alternativa rezonabila cand timpul este esential. Viteza mare a avioanelor corelata cu un sistem de preturi copetitive a condus la cresterea transpotului aerian si in specil a celui de pasageri.

Fara indoiala, caracteristica esentiala a serviciului aerian este viteza. Avioanele comerciale cu motor cu reactie au viteze intre 500 km/h si 600 km/h. Acest avantaj important in deplasarea terminal la terminal este diminuat intr-o oarecare masura prin frecventa redusa a zborurilor determinata de gradul de utilizare, dar si de aglomerarea aeroporturilor si a cailor de acces la aeroport.

Transportul aerian se adreseaza unor deplasari pe distante lungi si foarte lungi. Ele sunt utilizate pentru distante la care folosirea altui mijloc de transport conduce la un timp de tranzit mult mai mare decat cel dorit, indiferent ca se deplaseaza pasageri sau marfa.
O caracteristica a transportului aerian, care este privita ca un dezavantaj tehnic, consta in accesibilitatea lui relativ redusa.

Pentru accesul la aroport este necesara folosirea unui mijloc de transport auto, ceea ce adauga timp si un cost suplimentar serviciului furnizat. Pentru a compensa aceste probleme unii transportatori furnizeaza servicii din poarta in poarta prin contracte cu firme de camionaj. Pretul transportului aerian este mult mai mare decat preturile practicate de celelalte mijloace de transport.

Statisticile din Statele Unite arata ca pretul serviciului de transport aerian este de trei ori mai mare decat pretul transportului auto si de zece ori mai mare decat pretul transportului feroviar.
Conventii si reglementari internationaleIn domeniul transportului aerian, se aplica o serie de conventii, reglementari si acorduri, care, desi nu reusesc sa-i confere un caracter strict unitar, ii faciliteaza totusi desfasurarea normala. Dintre acestea, mai importante sunt:

• Conventia pentru unificarea unor reguli privind transportul aerian international, semnata la Varsovia (12 octombrie 1929), la care tara noastra a aderat prin Legea nr. 1213 din 1931, reglementeaza anumite aspecte ale transportului aerian international, referindu-se in special la documentele de transport (biletul de calatorie, buletinul de bagaj si scrisoarea de trasura aeriana).

• Conventia sanitara internationala privind navigatia aeriana, semnata la Haga (12 aprilie 1933), reglementeaza unele aspecte de natura sanitara in legatura cu masurile ce trebuie luate pe aeroporturi cu privire la accesul aeronavelor, al echipajelor acestora, al persoanelor, bagajelor si marfurilor.Conventia privind aviatia civila internationala, semnata la Chicago (7 decembrie 1944), reprezinta, prin reglementarile sale, principalul instrument juridic din domeniul aviatiei civile internationale.

Cu aceasta ocazie a fost creat cadrul juridic institutional si a luat fiinta Organizatia Aviatiei Civile Internationale (ICAO).
In cadrul aceleiasi conventii a fost semnat de catre statele membre ICAO, Acordul referitor la transportul aerian internationl care descrie libertatile aerului (doua tehnice si trei comerciale) si care au aplicare generala in practica aviatiei internationale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.