Organizarea administratiei publice

Trimis la data: 2009-04-27
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 7.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Remus Gaitan
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Avand in vedere ca serviciile administratiei publice sunt in sprijinul cetateanului si servesc societatea este necesara organizarea fiecarei componente a sistemului social, global si a institutiilor din administratia publica ca subsisteme ale acestui sistem. Originea termenului de a organiza se gaseste in limba latina in cuvantul "organum", care desemneaza o unitate morfologica din corpul unei fiinte vii care indeplineste una sau mai multe functii.
Abordarea lui Max Weber considera ca in general procesele administrative evolueaza in progresie geometrica spre relationismul si rationalismul tehnologic, ideile in timp devenind sistematice si castigand in coerenta. Ideile de baza ale specialistului sunt:
definirea clara a unei zone de jurisdictie statica; organizarea activitatii si distribuirea atributiilor pe baza diviziunii muncii;
autoritatea care precizeaza atributiile, competentele si responsabilitatilor in institutia publica sa nu fie arbitrara;

fundamentarea managementului birocratic pe documente scrise , legi si alte acte normative; organizarea functionarilor bazata ierarhic, fiecare functionar public fiind supus controlului si avand activitatea coordonata de un alt functionar public de rang superior care raspunde in fata superiorilor sai atat de actiunile sale cat si de ale subordonatilor sai; integrarea functionarilor publici in sistemul administrativ prin contracte de munca pentru care opteaza in mod liber.

Recrutarea personalului se face in functie de pregatirea profesionala si de pregatirea specifica in domeniul in care va fi integrat presupunand un proces amplu de examinare a diplomelor si certificatelor de calificare eliberate de institutiile de invatamant sau de pregatire pentru specializarea respectiva.In opinia lui Weber munca unui functionar public poate insemna o cariera care permite valorificarea capacitatii individuale de munca pe o perioada indelungata, functionarul public fiind in consecinta protejat de demiterea arbitrara si ocupand postul pana la pensionare.

Abordarea presupune doar un punct de referinta in evolutia stiintei si practicii managementului stiintific public.Abordarea lui Frederick Taylor. Pornind de la premisele generale publice, in lucrarea "Principiile managementului stiintific" (1911), Taylor a propus managementul stiintific care consta in aplicarea deliberata, constienta a rationalismului economic in activitatea indivizilor. Specialistul a pornit de la ideea ca activitatea umana poate fi masurata, analizata si controlata cu ajutorul unor tehnici analoage celor folosite cu succes pentru urmarirea desfasurarii unor procese obisnuite de munca si a constatat ca pentru orice activitate exista un mod de lucru optim descoperit prin analiza detaliata a continutului postului,

dar si prin studiul asupra duratei, numarului si tipului miscarii.
Taylor considera ca: orice angajat trebuie selectat cu atentie si antrenat intr-un proces continuu de perfectionare in conditiile unei stimulari financiare corespunzatoare; este necesara o stransa cooperare intre management si executie in vederea realizarii obiectivului sistemului, motiv pentru care a propus standardele cooperarii;trebuie acordata o atentie deosebita departamentelor functionarilor, in care se desfasoara cu precadere activitati de planificare, organizare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.