Organizarea administrativa

Trimis la data: 2009-05-01
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 8.05 / 10
Downloads: 0
Autor: Radu Ileanu
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Organizarea administrativa presupune un sistem ce functioneaza in cadrul intregii societati si se exprima printr-o mare varietate de forme, care presupune o organizare a teritoriului tarii pe de o parte si o structura a aparatului administratiei publice la nivel national sau la nivelul unitatilor teritorial-administrative pe de alta parte. In cadrul sistemului al organelor functioneaza si alte forme de organizare, intervenind raporturi sociale si functionale cu forme din sfera sistemului administratiei publice [1], explicabil, o data ce, autoritatile administratiei publice au si menirea sa organizeze servicii publice administrative diverse, care, la randul lor, trebuie sa satisfaca si sa raspunda nevoilor multiple ce exprima interesul general. In literatura juridica se explica in ce masura autoritatile administrative adapteaza structurii lor organizatorice caracterul si natura serviciilor publice pe care le organizeaza [2].
Consiliul judetean si Consiliul General al Municipiului Bucuresti pot hotari, cu acordul consiliilor locale interesate, prin conventii si cu avizul Guvernului, ca zona care cuprinde teritoriile judetelor in cauza, respectiv a municipiului Bucuresti, sa constituie regiune de dezvoltare [9]. Astfel, constituite, regiunile de dezvoltare vor deveni cadrul de implementare si evaluare a politicii de dezvoltare regionala, pentru a raspunde criteriilor de integrare si coeziune a Uniunii Europene.

Consiliile locale si consiliile judetene din unitatile-administrativ teritoriale limitrofe zonelor de frontiera pot incheia acorduri de cooperare transfrontaliera cu autoritatile similare din tarile vecine, dar numai in domenii ce tin de competenta acestor autoritati si cu respectarea legii interne si a angajamentelor internationale ale statului roman [10]. Prin urmare, autoritatile administratiei publice judetene, pot participa, inclusiv prin alocare de fonduri la initierea si realizarea unor programe de dezvoltare regionala, binenteles numai in cadrul conferit de lege.

In cadrul cooperarii transfrontaliere pot fi create si pe teritoriul Romaniei organisme care sa aiba, potrivit dreptului intern, personalitate juridica fara insa sa dobandeasca competente administrativ-teritoriale (art. 13 alin. 3 din Legea nr. 215/2001).
Zona metropolitana se constituie prin asociere, pe baza de parteneriat voluntar, intre marile centre urbane (municipiul Bucuresti si municipiile de rang I) si localitatile urbane si rurale aflate in zona imediata, la distante de pana la 30 de km, intre care s-au dezvoltat relatii de cooperare pe multiple planuri [11].

Organizarea administrativ-teritoriala este in directa si stransa legatura cu structura autoritatilor publice si a serviciilor publice organizate de acestea. "Modul in care este infaptuita organizarea administrativ-teritoriala influenteaza profund insusi continutul activitatii diferitelor autoritati publice" [12].
Comunele, orasele, judetele, ca si statul sunt persoane juridice de drept public in cadrul carora se organizeaza si functioneaza autoritati ale administratiei publice.

In general, identificam conceptul de putere de stat cu sistemul autoritatilor publice desemnate sa exercite functiile fundamentale ale statului: legislativa, executiva si judecatoreasca. In conformitate cu Constitutia din 1991, aceste autoritati sunt: Parlamentul, Presedintele Republicii, Guvernul si celelalte organe centrale ale administratiei publice, inclusiv Consiliul Suprem de Aparare al Tarii, autoritatile administrative locale, Justitia, Avocatul Poporului, Curtea de Conturi si Curtea Constitutionala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.