Organizarea administrativa a teritoriului si autoritatile administratiei publice

Trimis la data: 2010-04-27
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 9.01 / 10
Downloads: 0
Autor: Matache Rodica
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In prezent, organizarea administrativa a teritoriului Romaniei este reglementata prin Legea nr. 2/1968, care a suferit in timp mai multe modificari. Comuna este unitatea administrativ-teritoriala care cuprinde populatia rurala, unita prin comunitate de interese si traditii, fiind alcatuita din unul sau mai multe sate, in functie de conditiile economice, social-culturale, geografice si demografice. Satele in care isi au sediul consiliul local al comunei sunt sate-resedinta. Orasul este centrul de populatie mai dezvoltat din punct de vedere economic, social-cultural si edilitar-gospodaresc. In tara noastra sunt organizate un numar de 181 orase. In conditiile legii, unele orase pot fi declarate municipii.

Referate similare:

Municipiul este localitatea urbana cu un numar mai mare de locuitori si cu o insemnatate deosebita in viata social-politica si cultural-stiintifica a tarii. municipiul Bucuresti este organizat in sase subdiviziuni administrativ-teritoriale, numite sectoare. Judetul este alcatuit din orase si comune. In functie de conditiile geografice, economice si social-politice, etnice si de legaturile culturale si traditionale ale populatiei. consiliile locale si cele judetene se pot asocia liber, hotarand ca zona ce cuprinde judetele in cauza sa fie declarata regiune de dezvoltare [1].

Aceasta nu este o unitate administrativ-teritoriala noua cu o sfera de cuprindere superioara judetului si, ca atare, nu are nici personalitate juridica. Organizarea administratiei si realizarea in concret a legii si a celorlalte acte bazate pe lege, in unitatile administrativ-teritoriale, se asigura prin autoritatile administratiei publice locale, care sunt create si functioneaza in comune, orase, municipii si judete, in scopul de a conduce si administra problemele acestor colectivitati.

2. Structura si trasaturile administratiei publice potrivit Constitutiei RomanieiAdministratia publica este o structura organizationala care, conform Constitutiei si Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, are ca principale sarcini executarea legii sau prestarea serviciilor publice prevazute de lege. Structura actuala a administratiei publice cuprinde: 1.Administratia centrala: a) Presedintele Romaniei si Guvernul Romaniei, ca organe supreme ale administraAZtiei publice; b) ministerele si alte autoritati centrale de specialitate ale administratiei publice ; c) autoritatile autonome ale administratiei publice centrale ;

d) institutiile centrale subordonate ministerelor sau autoritatilor autonome, regiile autonome sau societatile comerciale de interes public national ; 2) Administratia publica din teritoriu : a) prefectul, ca organ de tutela administrativa; b) comisia judetana consultativa; c) serviciile publice deconcentrate in teritoriu ale ministerelor sau ale celorlalte autoritati centrale; 3) Administratia publica locala: a) consiliul judetean; b) consiliul municipal, orasenesc sau comunal ; c) primarul municipiului, orasului sau comunei; d) institutiile bugetare, regiile autonome si societatile comerciale subordonate autoAZritatilor locale.

Autoritatile administratiei publice infaptuiesc activitatea puterii executive a statului, in interesul acestuia, a unitatilor administrativ-teritoriale si a particularilor (persoane fizice sau juridice).
TRASATURILE AUTORITATILOR ADMINISTRATIEI PUBLICE: sunt autoritati publice ale statului si pot recurge la forta publica in scopul indeplinirii sarcinilor specifice; sunt infiintate prin lege sau in baza legii, ceea ce le investeste cu autoritate publica ; activitatea lor se desfasoara in temeiul si pentru executarea legii; actele juridice adoptate sau emise sunt supuse unui control de legalitate prevazut de lege ; activitatea este realizata de un personal de specialitate, format din functionari publici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.