Organizarea biroului de presa

Trimis la data: 2010-07-11
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 8.84 / 10
Downloads: 1
Autor: Tudor Reicu
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Misiune si obiective
Biroul de presa este un departament din cadrul unei organizatii, care are ca sarcina principala stabilirea si mentinerea relatiilor de comunicare dintre organizatie si mass-media. in marile organizatii, biroul de presa e o sectie din cadrul departamentului de relatii publice; ierarhic, el este subordonat direct sefului departamentului de relatii publice, care, la randul sau, se subordoneaza direct conducatorului institutiei, in organiAZzatiile mai mici, in care nu exista un departament de relatii publice, seful biroului de presa va fi subordonat direct conducerii institutiei. Aceasta pozitie, in partea superioara a ierarhiei organizatiei, este necesara deoarece seful biroului de presa trebuie:
- sa stie tot ce se intampla sau se va intampla important in organizatie, pentru a putea reactiona rapid si corect in cazul in care presa solicita anumite informatii;
- sa poata urmari si chiar prevedea evolutia unor evenimente majore, indeosebi a celor cu potential de criza;
- sa cunoasca deciziile luate de conducere si sa poata contribui la orientarea lor corecta din perspectiva impactului lor comunicational;
- sa poata obtine cooperarea permanenta a personalului din diferitele departamente ale organizatiei, sa aiba o pozitie ierarhica suficient de importanta pentru a nu fi blocat in activitatea sa de diferitele cadre de conducere de pe es 959f55j aloanele intermediare;
- sa evite dependenta celor care lucreaza in biroul de presa de serviciile de marketing sau de publicitate.

Deseori se afirma, in mod gresit, ca obiectivul principal al biroului de presa este acela de a face sa se vorbeasca despre organizatie in mass-media sau, mai rau, sa contribuie la promovarea, chiar la vanzarea produselor si serviciilor acesteia, in realitate, biroul de presa are o misiune specifica, bine definita de traditia profesiei si bine precizata in lucrarile de specialitate. J. Deschepper (1990, p. 9) ofera cea mai clara sinteza a dezbaterilor privind rolul biroului de presa, identificand doua obiective majore pe care si le poate fixa un birou de presa:

- sa stabileasca si sa intretina o buna legatura cu presa, in beneficiul organizatiei pe care o reprezinta; aceasta activitate are ca scop difuzarea imaginii institutiei in randul publicului sau, crearea unui climat de intelegere si colaborare intre organizatie si presa, satisfacerea nevoilor de informare a presei si a publicului;
- sa informeze organizatia asupra a ceea ce se afirma in presa, in legatura cu activitatile ei sau cu alte aspecte care pot interesa ori influenta organizatia.

2. Activitati specifice
Pentru a duce la indeplinire aceste obiective generale, biroul de presa trebuie sa organizeze un ansamblu complex de activitati.
2.1. Cautarea si selectarea informatiilor in interiorul organizatiei
Dupa cum subliniaza C. Schneider (1990, p. 116), cautarea si selectarea informatiilor reprezinta o "activitate fundamentala, pe care se bazeaza existenta si intreaga activitate a biroului de presa". Fara a avea un capital de informatii, mereu improspatat, acesta nu isi va putea atinge obiectivele, deoarece nu va avea ce sa comunice presei.

Cei care detin diverse informatii (de obicei, responsabilii diferitelor departamente ale organizatiei) nu se grabesc sa le transmita biroului de presa, deoarece nu stiu daca acestea pot fi interesante pentru mass-media; pe de alta parte, biroul de presa nu poate detine toate informatiile legate de viata de zi cu zi a organizatiei, deoarece membrii sai nu pot fi prezenti in acelasi timp peste tot, in toate departamentele organizatiei, in felul acesta se explica necesitatea unei activitati consecvente de descoperire, selectare si verificare a informatiilor. Aceasta activitate trebuie facuta cu mult profesionalism, intrucat nu orice informatie este relevanta pentru specificul organizatiei, altfel spus, nu orice informatie prezinta interes pentru presa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.