Organizarea executivului conform constitutiilor Romaniei - Spaniei - Italiei - Fratei

Trimis la data: 2010-06-21
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 8.46 / 10
Downloads: 389
Autor: V simona
Dimensiune: 16kb
Voturi: 17
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Caracter uşor diferenţiat, parlamentar al statelor comunitare determină o serie de particularităţi al fiecărui guvern, semnificative fiind particularităţile ce privesc formarea, structura şi funcţionarea acestora.Stabilirea guvernamentală cu repercursiuni în programul de guvernare este condiţionată de mai mulţi factori, printre care se evidenţiază sistemul partidelor politice şi obiceiurile care se practică la alcătuirea guvernelor.
În România- Guvernul potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice. În îndeplinirea atribuţiilor sale, Guvernul cooperează cu organismele sociale interesate. În ce priveşte structura Guvernului, Constituţia cuprinde o singură reglementare ce face trimitere la legea organică.

„ Guvernul este alcătuit din Prim-ministru, miniştrii şi alţi membrii stabiliţi prin lege organică ”. Această lege ( Legea 90/2001), a apărut în aprilie 2001, până atunci fiind în vigoare Legea 37/1990, anterioară Constituţiei.

Conform vechii legi, Guvernul este alcătuit din Prim-ministru, miniştrii şi alţi Secretari de Stat.În Italia- Preşedintele Consiliului de Miniştri direcţionează politica generală a Guvernului şi răspunde de aceasta. El menţine unitatea de orientare politică şi administrativă, ajutând şi coordonând activitatea miniştrilor.

Miniştrii sunt responsabili solidari pentru actele Consiliului de Miniştrii şi individual pentru actele departamentelor lor. Potrivit Constituţiei italiene, Guvernul se compune din Preşedinte şi din miniştrii.Totodată, prevede că organizarea preşedinţiei Consiliului de Miniştrii,numărul,atribuţiile şi organizarea ministerelor se stabilesc prin lege.

În realitate, doar numărul şi atribuţiile ministerelor se stabilesc prin lege.În practica guvernamentală italiană, se întâlnesc numeroşi miniştrii fără portofoliu care fac parte din Guvern.
Există şi subsecretari de stat care, sunt adjuncţi de miniştrii şi au rolul de a-i ajuta la conducerea ministerului respectiv, fără însă a face parte din Consiliul de Miniştrii.

În Franţa- S-a stabilit ca obicei numirea unor miniştrii delegaţi aflaţi ca şi secretarii de stat în subordinea unui ministru, dar care au dreptul să participe la şedinţele Consiliului de Miniştrii.
În practica guvernamentală franceză se utilizează şi titlul de ministru de stat, care are un caracter onorific şi se acordă unora dintre miniştrii la aprecierea primului-ministru sau a Preşedintelui Republicii.

Suplinirea Primului-ministru în caz de absenţă se face de către unul dintre miniştrii, după o ordine protocolară stabilită cu ocazia formării Guvernului sau a unei remanieri ministeriale, de Primul-ministru împreună cu Preşedintele. Conform tradiţiei imediat după Primul-ministru urmează Ministrul Justiţiei, dar nimic nu împiedică derogarea de la această tradiţie.

Numărul ministerelor şi atribuţiile fiecărui membru al Guvernului variază frecvent chiar şi cu ocazia remanierilor ministeriale. Stabilirea acestora intră în competenţa guvernului şi întrucât sunt decizii luate în Consiliul de Miniştrii prezidat de Preşedintele Republicii, este necesar acordul şi semnătura acestuia.

În Spania- Guvernul se compune dintr-un preşedinte, dacă e cazul din vicepreşedinţi, din miniştrii determinaţi prin lege.
Preşedintele conduce activitatea Guvernului şi coordonează funcţiile celorlalţi membrii al acestuia, fără a prejudicia competenţa şi responsabilitatea lor directă.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.