Organizarea executivului si administratiei publice in principalele sisteme de drept

Trimis la data: 2014-02-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: dianneg
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lucrarea de fata are ca scop prezentarea organizarii executivului si administratiri publice in diverse sisteme de drept. Aceasta abordare, departe de a fi una exhaustiva, urmareste evidentierea celor mai importante aspecte ale temei mai sus mentionate avand la baza o documentare temeinica sprijinita de aprecieri personale in vederea atingerii unor concluzii graitoare raportate la rolul fundamental pe care il joaca aceste institutii.
In ceea ce priveste modul de structurare al acestei lucrari, putem afirma faptul ca se urmareste inca de la inceput definirea unor termeni-cheie, ca apoi atentia sa se fixeze pe diferente si asemanari pentru ca in final sa concluzionam ideile prezentate. Se cuvine a incepe cu ideea ca doctrina occidentala utilizeaza expresia de "executiv" pentru a evoca generic pe cei doi sefi ai "puterii executive", pe ministri si alti demnitari, rolul constitutional al acestor autoritati publice neputand fi redus la clasica functie a executivului, adica numai la aplicarea legilor, intrucat activitatea administratiei publice este o specie a activitatii publice.

O departajare a atributiilor preponderent politice de cele preponderent administrative este imposibila fara un tablou constitutional al acestora, astfel ca atat seful statului, cat si guvernul, in calitate de "sefi" ai structurilor administratiei publice realizeaza legatura dintre politic si activitatea concreta de aplicare a legii, fie prin stabilirea unor norme subsecvente, fie prin prestarea serviciilor publice, in limitele legii. In functie de regimul politic al unui stat, dar si de forma de guvernamant, dispozitiile constitutionale consacra diferite principii pe baza carora sunt delimitate notiunile de putere executiva si administratie publica de notiunile de autoritate publica si serviciul public.

Doctrina administrativa cu caracter juridic identifica doua mari tipuri sau sisteme de drept aplicabil administratiei: tipul anglo-saxon si tipul francez , sisteme ce prezinta particularitati specifice nationale,ca urmare a mutatiilor suferite dupa al doilea razboi mondial. Sistemul de drept anglo-saxon se individualizeaza fata de cel francez prin doua trasaturi: normele care-l alcatuiesc sunt norme ale dreptului comun (common law), iar litigiile administrative sunt solutionate de catre instantele judiciare de drept comun si nu de catre instante speciale de contencios administrativ.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.