Organizarea muncii

Trimis la data: 2014-11-29 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 104 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Irina_S Dimensiune: 119kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prezenta lucrare a urmarit sa intreprinda studiul aspectelor principale ale organizarii si disciplinei muncii, inclusiv a raspunderii disciplinare, in temeiul normelor legale aflate in vigoare, a finalitatii social-economice, a practicii judiciare si a literaturii juridice de specialitate, cautand sa desprinda, motivat, solutia justa ce se impune in numeroasele si variatele probleme pe care le ridica acest domeniu.
S-a plecat, in aceasta lucrare, de la organizarea muncii deoarece, asa cum pe drept cuvant s-a aratat, organizarea muncii are "aceeasi vechime cu insasi efectuarea muncii".

Daca definirea organizarii muncii ca o constanta a culturii si civilizatiei umane se impune cu forta unei axiome, nu este mai putin evident ca formele organizatorice au fost si raman in necontenita schimbare, in functie de caracterul fiecarei oranduiri sociale, de gradul dezvoltarii fortelor si relatiilor de munca.
Dintre numerosii factori care concura la realizarea unei organizari superioare a muncii ponderea cea mai insemnata revine omului, aptitudinilor, nivelului de cultura si calificarii sale, conduitei sale, adeziunii sale la interesele superioare ale intregii societati.

De aici rezulta si concluzia ca organizarea muncii in unitati este inseparabila de disciplina muncii, ceea ce a si determinat reglementarea lor impreuna, printr-unul si acelasi act normativ, Legea nr.1/1970 a organizarii si disciplinei muncii in unitatile socialiste de stat( in prezent abrogata prin Legea 53 din 2003 - Noul Cod al Muncii) .

Cat priveste disciplina muncii - ramura de o insemnatate primordiala a dreptului muncii - aceasta implica, la randul sau, cercetarea unor numeroase aspecte, dintre care: definitia notiunii de disciplina a muncii, desprinderea caracterelor specifice ale acestei discipline, evolutia ei in timp, rolul si insemnatatea ei, caile de infaptuire ale acesteia.

Necesitatea respectarii unei anumite ordini, a unor anumite reguli, care sa coordoneze conduita indivizilor, pentru atingerea scopului comun, se impune cu forta unui adevar evident, valabil pentru orice activitate umana desfasurata in colectiv. Desigur ca, in conditiile economice, politice si sociale din tara noastra, rolul disciplinei nu a scazut; ea isi mentine pe deplin actualitatea si importanta sa.

Imediat dupa decembrie 1989, prin Decretul lege nr. 147/1990, modificandu-se art. 10 din Codul Muncii, s-a stabilit ca "relatiile de munca sunt asezate pe principiul insusirii liber consimtite si aplicarii cu consecventa a disciplinei muncii. Respectarea cu strictete a ordinii si disciplinei la locul de munca constituie o obligatie a fiecarui salariat din intreprinderi si institutii".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.