Organizarea procesului de inmultire

Trimis la data: 2014-04-26
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristi_L
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Varsta optima pentru introducerea vitelelor pentru reproductie conditionata de: dezv corp, vst.
La rasele de taurine specializate pentru prod de L si la rasele mixte varsta primei insamantari/monta de 18 luni.
La rasele de carne care sunt mai precoce varsta primei monte este mai mica cu aproxo luna.
Greut corp la vst primei monte trebuie sa reprez 70 % din greut de adult. Dintre vst si greut corp hotarator pentru introducerea la reprod este greut corp.
Doar taurul efectueaza monta.Timpul optim de insamantare a vacilor adulte dupa fatare conditionat de: involutia uterina, niv productiv.
Involutia uterina Proces fiziologic (gestatia- in corpul uterin drept)
Limite adminse ale involutiei- 21-56 zile, urmarim femela sa intre in calduri dupa 3 sapt. Nivel productiv: la vacile adulte cu nr mare de fatari la care prod de L este mijlocie(15l/zi) aceasta categ de femele se recomanda sa se monteze/insamanteze la aparitia primului ciclu de calduri.

Femelele cu prod mare de lapte (25/30 l/zi) se recomanda sa se monteze dupa 60 zile de la fatare. Vacile recordiste, prod de lapte f mare dupa 90 zile de la fatare.Pt primipare ca termen optim de insamantare pentru cele cu productii mici dupa 70 zile de la fatare, iar cele cu prod mari dupa 90 zile de la fatare.Indiferent insa de nr de fatari in cazul unei stari proaste de intretinere se recomanda sa se sara peste un cilcu de calduri.Depistarea de calduri

Se face pe baza semnelor clinice: scade prod de L , se modifica uneori si comp chimica a L-lui, scade pofta de mancare, sare pe alte vaci, la niv comisurii inf a vulvei se scurge un lichid cu aspect de sticla topita secretat de gl endocervicale sub act hormonilor estrogeni. Ovulatia se produce dupa 10-14 ore, dupa incetarea caldurilor .
GESTATIADureaza 275 zile, variatii in f de rasa, intalnim avorturi (embrionare, fetale).Favorizanti pentrua vorturile embrionare: calitatea cel sexuale- ovula batrana, spermatozoizii cu miscari slabe,calit hranei, furaje mucegaite, inghetate.

In primele 7 luni de gestatie produsul de conceptie realizeaza doar 23% din greutatea la fatare urmand ca in lunile 8 si 9 greut sa creasca de 4 ori.Tehnologia de exploatare vacilor gestante
Exploatarea nationala a vacilor gestante presupune acordarea si respectarea repausului mamar, hranirea si intretinerea corespunzatoare si se iau masuri organizatorice privind desfasurarea normala a fatarilor. Repausul mamr (intreruperea mulsului) in luna 8-9 (60 zile).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.