Organizarea si desfasurarea alegerilor locale

Trimis la data: 2009-04-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.66 / 10
Downloads: 853
Autor: Hannah
Dimensiune: 13kb
Voturi: 32
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stabilirea datei alegerilor este operatiunea cu care debuteaza organizarea si desfasurarea alegerilor.In practica electorala s-a impus regula ca data alegerilor se stabileste cu cel putin 45 de zile inaintea votarii si pana la implinirea a 5 zile de la expirarea mandatului.
2.Stabilirea numarului,delimitarea si numerotarea circumscriptiilor electorale.Circumscriptiile electorale constiuie cadrul organizatoric territorial in care se desfasoara operatiunile de alegere.Daca alegerea sefului de stat prin ea insasi,determina ca intreaga tara sa fie o circumscriptie electorala,alegerea deputatilor,senatorilor si consilierilor,presupune o anumita divizare administrative a teritoriului si populatiei,cei alesi reprezentand grupe de cetateni sau colectivitati umane grupate pe anumite criterii.

Exista o stransa corelatie intre numarul circumscriptiilor electorale si numarul celor ce vor fi alesi.Apoi numarul circumscriptiilor electorale depinde de scrutinul practicat.Scrutinul uninominal presupune un numar mai mare de circumscriptii,adica un numar egal cu cel al celor ce urmeaza a fi alesi in ideea ca o circumscriptie electorala desemneaza un deputat sau,dupa caz,un senator ori consilier.

Scrutinul de lista,potrivit caruia fiecare circumscriptie electorala desemneaza mai multi deputati sau,dupa caz,senatori ori consilieri,presupune un numar mai mic de circumscriptii.In asemenea situatie circumscriptia electorala se identifica,sub aspectul intinderii teritoriale,cu chiar unitatea administrative.

In explicarea stabilirii numarului si delimitarii circumscriptiilor electorale trebuie sa tinem cont de realitatea ca legislatia electorala a cunoscut si cunoaste o dinamica aparte.De aici schimbarile frecvente in tehnicile electorale folosite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.