Organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici

Trimis la data: 2010-05-05 Materia: Administratie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Camelia Oprea Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ansamblul situatiilor juridice si efectele produse, care intervin de la data nasterii raportului de serviciu pana in momentul incetarii acestui raport, in conditiile legii, constituie cariera in functia publica [1].
In perioada interbelica intrarea in corpul functionarilor publici avea doua componente: unul politic si altul tehnico-juridic, care presupunea gasirea unor mijloace adecvate de aceeasi natura [2]. Recrutarea functionarilor publici se facea prin alegeri, trageri la sorti si prin numire de catre superiorul ierarhic, sau prin combinarea acestor sisteme [3].

Ocuparea functiilor publice vacante se poate face prin concurs, promovare, transfer si redistribuire. Concursul este un procedeu tehnico-juridic organizat in prealabil in vederea recrutarii si ocuparii functiilor publice, in limita posturilor ramase vacante. De regula, concursul se organizeaza anual in limita functiilor publice vacante sau in mod exceptional in cursul anului la vacantarea unei functii.

Conditiile de participare si procedura de organizare vor fi stabilite:
a) de catre comisia de concurs constituita pentru recrutarea inaltilor functionari public, b) de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici pentru ocuparea functiilor publice de conducere vacante, cu exceptia functiilor publice de sef birou si sef serviciu,
c) de catre autoritati si institutii publice din administratia publica centrala si locala, pentru ocuparea functiilor publice de executie, a functiilor publice de conducere de sef serviciu si de sef birou si, respectiv a functiilor publice specifice vacante (se cere si avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici),

d) de catre Institutul National de Administratie pentru admiterea la programele de formare specializata in administratie publica, organizate in scopul numirii intr-o functie publica (se organizeaza cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici). Conditiile specifice generale de participare la concurs se aproba de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici, iar conditiile specifice pentru ocuparea functiilor specifice se stabilesc de catre autoritatile si institutiile publice, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
Prin grija autoritatii sau institutiei publice, conditiile de desfasurare a concursului se publica in Monitorul Oficial - partea a III-a, iar bibliografia si alte date se afiseaza la sediul autoritatii publice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.