Organizarea si executarea activitatilor de pachetizare - paletizare si containerizare in cadrul unei Baze de Transport Aerian

Trimis la data: 2013-08-13
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 39
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 74kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Bunurile materiale, din armata, in timp de pace, misiuni internationale, in situatii de criza si la razboi, sunt transportate, manipulate si depozitate ca incarcaturi unitare paletizate, incarcaturi unitare containerizate, incarcaturi unitare nepaletizate si bunuri materiale in vrac. Pachetizarea, paletizarea, containerizarea si manipularea bunurilor materiale in armata reprezinta un sistem tehnologic modern de grupare, ambalare, depozitare si manevrare, adaptat la specificul militar, in vederea aprovizionarii, transportului si distribuirii acestora.
Pachetizarea reprezinta tehnica de grupare, prin legare si consolidare, a mai multor bunuri materiale la un loc, intr-o singura incarcatura, de dimensiuni sporite in ceea ce priveste greutatea si gabaritul.Paletizarea reprezinta tehnica de grupare a mai multor bunuri materiale pe un suport numit paleta.

Prin incarcatura unitara paletizata se intelege incarcatura realizata din unul sau mai multe bunuri materiale, impachetate sau neimpachetate, aranjate si legate pe o paleta in vederea manipularii, transportului si depozitarii (stivuirii).Prin incarcatura unitara nepaletizata se intelege incarcatura ansamblata, prevazuta cu dispozitive care permit manipularea mecanizata din cel putin doua laturi opuse, cu motostivuitorul sau cu autocamionul cu oblon ridicator, precum si manipularea cu ajutorul dispozitivelor de ridicare pe deasupra.

Containerizarea reprezinta tehnica de grupare a mai multor bunuri materiale intr-un mijloc numit container.Prin incarcatura unitara containerizata se intelege incarcatura realizata din unul sau mai multe bunuri materiale, impachetate/neimpachetate, paletizate/ nepaletizate, dispusa intr-un container care are dispozitive mecanice de manipulare.

Prin bunuri materiale in vrac se inteleg bunurile materiale, singulare sau impachetate ale caror dimensiuni sau greutati impiedica manipularea unitara a acestora.Caracteristicile tehnico-constructive ale mijloacelor de paletizare si containerizare trebuie sa asigure realizarea de module privind depozitarea acestora pe verticala si orizontala si/sau compatibilitate intre acestea, indiferent de tipul mijloacelor folosite. De asemenea, sa asigure posibilitatea ca mijloacele de paletizare si containerizare sa fie manipulate cu mijloace mecanizate si/sau manuale, fara sa fie necesara efectuarea de interventii majore asupra organelor de lucru ale acestora, in vederea realizarii de modificari ale gabaritului (constructive).

O caracteristica importanta a aviatiei de transport consta in operativitate. Din acest motiv, materialele ce urmeaza a fi transportate trec initial printr-o faza de pregatire si triere, operatiuni care vor facilita incarcarea-descarcarea aeronavei si siguranta transportului.

Pentru marirea operativitatii si imbarcarea materialelor, in mod obisnuit se recurge la paletizarea acestora. In acest sens, servicii speciale din bazele aeriene ,dotate cu personal si echipament corespunzator, pregatesc din timp marfa, scurtand astfel timpul de stationare al aeronavei la sol. Un alt avantaj al paletizarii materialelor consta in posibilitatea transferarii incarcaturii intre aeronave de tipuri diferite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.