Organizarea si exercitarea contolului financiar propriu al unui agent economic

Trimis la data: 2013-08-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 90
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 1
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 80kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Noua legislatie privind economia de piata in Romania a generat diverse forme de agenti economici publici si privati. Pe baza acestei noi legislatii s-au constituit, functioneaza si se perfectioneaza urmatoarele forme de agenti economici: Agenti economici organizati pe baza liberei Persoane fizice autorizate sa desfasoare activitate independenta;
Asociatii familiale; Agentii economici constituiti prin reorganizarea fostelor unitati economice de stat(Legea 15/1990):
Scopul oricarui agent economic este acela de a obtine profit, dar cu respectarea cadrului legal stabilit de catre stat care prin instrumente juridice financiare exercita o interventie indirecta si globala asupra economiei de piata, o completeaza si sprijina, ii corecteaza esecurile si vegheaza asupra functionarii ei. O conditie esentiala a obtinerii profitului este informatia operativa si reala cu privire la patrimoniu, activitatea economica si comerciala desfasurata si rezultatele acesteia -profit sau pierdere.

In acest context, controlul este o functie eficienta si necesara conducerii care asigura cunoasterea si perfectionarea modului de gestionare a patrimoniului si de orientare, organizare si desfasurare a activitatii de productie, distributie si desfacere. Pentru obtinerea profitului maxim, controlul nu se rezuma numai la constatarea neajunsurilor, nu este numai concomitent si ulterior, ci contribuie si la prevenirea tendintelor si fenomenelor care necesita decizii de corectie in raport cu interesele economico-financiare ale agentilor economici si ale statului.

Controlul indeplineste functia de cunoastere evaluare a realitatii economico-financiare, a rezultatelor activitatii. Prin aceasta functie se apreciaza si se stabilesc in conditii de realitate si legalitate, deficientele, abaterile, orientarile in care isi au izvorul factorii a caror actiune tinde spre rezultatele negative, spre ineficienta economica. Controlul este un factor care contribuie la mentinerea activitatii in situatia normala, la solutionarea cu inteligenta si competenta a problemelor privind dezvoltarea si modernizarea economica si urmareste in principal functionarea unitatilor de productie la capacitate maxima, cu adevarat pe criterii de eficienta si rentabilitate.

1.2. OBIECTUL SI FORMELE CONTROLULUI FINANCIAR
Continutul controlului are ca sfera de cuprindere modul de aplicare si indeplinire a directivelor stabilite, prevenirea si inlaturare aspectelor negative, consolidarea celor pozitive astfel incat in conditii de libera initiativa economica, de concurenta loiala si de legalitate, sa se asigure cresterea profitului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.