Organizarea si functiile cadastrului

Trimis la data: 2011-08-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 27
Autor: Maria maria
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Organizarea si functiile cadastrului Notiunea de "cadastru", in conformitate cu legislatia actuala, "este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica a tuturor imobilelor de pe cuprinsul tarii". In principiu este vorba despre intocmirea unui sistem de evidenta la nivel national, ce presupune desfasurarea unor numeroase lucrari de ordin tehnic, economic si administrativ- juridic, grupate in documente cadastrale. Finalitatea acestui sistem este: inscrierea in registrul de publicitate imobiliara, operatie distincta, ce prezinta un dezvoltat caracter juridic.
In antichitate, cadastrul a aparut din necesitatea cunoasterii suprafetelor de teren dintr-un teritoriu dat, precum si pe proprietarii acestora, pentru stabilirea impozitelor. Cele mai vechi dovezi le constituie tablitele de lut cu elemente cadastrale din Caldeea si Mesopotania, ce dateaza de acum 4000 ani, reprezentand Planul orasului Nippur din anii 1500 i.e.n.

In Grecia veche, existenta cadastrului este semnalata inca din sec. III i.e.n. prin tablita descoperita la Pylos din vechiul stat-cetate Micene, ce cuprinde proprietarii si parcelele pe care le posedau.
In Roma antica, agrimensorii, predecesorii topografilor profesionisti, au masurat terenurile si au introdus "Cartile de impunere", inca din sec. I i.e.n.
Corpul de proprietate si/sau imobilul: In acceptiunea noua, prin Legea 247/20054 au aparut noi reglementari intr-o "redactare care este nu numai deficitara, dar afecteaza in acelasi timp negativ, caracterul real al publicitatii prin Cartea funciara"5.

Astfel, prin formularea actuala "una sau mai multe parcele alaturate de pe o unitate administrativ-teritoriala, indiferent de categoria de folosinta, apartinand aceluiasi proprietar, formeaza imobilul care se identifica printr-un numar cadastral unic si se inscriu intr- o carte funciara". Asadar, prin aceeasi carte funciara se inscrie un imobil ca unitar de baza, constituit din mai multe parcele, fiecare cu propria categorie de folosinta. Reglementare ce modifica esential evidenta de carte funciara din Decretul 115/1938.

"In aceste conditii, entitatea de baza in cadastrul ramane deocamdata corpul de proprietate (denumit astfel in normativele oficiale in vigoare), ce cuprinde mai multe parcele inscrise toate sub acelasi numar cadastral, iar in cartea funciara imobilul definit prin acelasi continut si numerotare perfect echivalenta". Conform legii, cadastrul general este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica prin care se rcalizeaza, identificarea, inregistrarea, rcprezentarea pe harti si planuri cadastrale a tuturor terenurilor, precum si a celorlalte bunuri imobile de pe intreg teritoriul tarii, indiferent de destinatia lor si de proprietar (art. 1).

Cadastrul general se intocmeste pe comune, orase, municipii, judete si la nivelul intregii tari (art. 2), ceea ce inseamna ca in terminologia legii, notiunea de cadastrul general cuprinde in sfera ei cadastrele localitatilor, cadastrele judetelor si cadastrul tarii (intr-o terminologie mai potrivita, denumirea de cadastru general ar trebui rezervata, pentru cadastru tarii; acesta putand fi numit si cadastrul national).

Functiile cadastrului general sunt:
-functia tehnica, realizata prin determinarea, pe baza, de masuratori, a pozitiei, configuratiei si marimii suprafetei terenurilor, pe destinatii, categorii de folosinta si proprietari, precum si ale constructiilor;
-functia economica, prin care se evidentiaza, destinatia, categoriile de folosinta a parcelelor, precum si elementele necesare stabilirii valorii economice a bunurilor imobile;
-si functia juridica, realizata, prin identificarea proprietarilor pe baza actelor de proprietate si prin publicitatea imobiliara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.