Organizarea si functionarea asociatiilor si fundatiilor

Trimis la data: 2010-02-15 Materia: Management Nivel: Gimnaziu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 348
Autor: Evabota Dimensiune: 52kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1. Reglementarea legala
Principala reglementare în materia organizatiilor non-guvernamentale este data de Ordonanta Guvernului nr. 26 din 30 ianuarie 2000, publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 39 din 31 ianuarie 2000 cu privire la asociatii si fundatii. Ordonanta a intrat în vigoare la 3 luni de la publicare.

Aceasta Ordonanta a fost modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 37 din 30 ianuarie 2003 pentru modificarea si completarea OG 26 din 2000 cu privire la asociatii si fundatii, publicata în Monitorul Oficial nr. 62 din 1 februarie 2003.

Ordonanta a fost aprobata prin Legea nr. 246 din 18 iulie 2005 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, publicată în Monitorul Oficial Nr. 656 din 25 iulie 2005.
Reglementarea anterioara data din 1924: Legea nr. 21 din 1924 privind persoanele juridice, publicata în Monitorul Oficial, partea I, nr. 27, din 6 februarie 1924.

În acest curs, orice referire la lege sau ordonata neurmate de alte specificari se considera ca trimit la Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, asa cum a fost modificata si completata.

2. Principiul liberei asocieri
Libera asociere este un drept câstigat prin Constitutia din 1991 (consacrat de aceasta în art. 40): cetatenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, in patronate si în alte forme de asociere.

De altfel, chiar legea se refera la acest principiu (în art. 5 alin. 2): "În temeiul dreptului constitutional la asociere, persoanele fizice se pot asocia fara a constitui o persoana juridica atunci când realizarea scopului propus permite aceasta." Asadar, în realizarea drepturilor constitutionale, regula este ca se pot constitui asociatii/ fundatii de catre cetatenii interesati pe baza liberului consimtamânt. În mod exceptional, daca nu sunt încalcate dispozitii imperative ale legii, persoanele fizice îsi pot realiza scopul propus fara constituirea asociatiei/ fundatiei.

Reglementarea actuala are ca scop crearea cadrului pentru:
a.exercitarea dreptului la libera asociere; constituirea (precum si functionarea) asociatiilor si fundatiilor este aplicarea acestui drept constitutional;

b.promovarea valorilor civice, ale democratiei si statului de drept; indiferent de obiectivele particulare ale unei asociatii/ fundatii, aceste entitati sunt obligate sa respecte (si chiar mai mult - sa promoveze valorile civice, ale democratiei si statului de drept).
c.urmarirea realizarii unui interes general, local sau, dupa caz, de grup;

Prin interes general legiuitorul are în vedere domenii ca: dezvoltarea economica, culturala si sociala, promovarea si apararea drepturilor si libertatilor omului, promovarea sanatatii, educatiei, stiintei, artelor, traditiilor, culturii, prezervarea monumentelor culturale, asistenta sociala, ajutorarea saracilor si defavorizatilor, asistenta oamenilor dezavantajati fizic, a copiilor si a persoanelor în vârsta, activitatea de tineret, sporirea cunoasterii si participarii civice, protejarea mediului si naturii, sprijinirea religiei si valorilor umane, sustinerea bunastarii sociale, sprijinirea lucrarilor publice si infrastructurii, sprijinirea sportului.

Prin interes comunitar se întelege orice interes care este specific:
a.unei comunitati: cartier, localitate, unitate administrativ-teritoriala;
b.unui grup de persoane fizice sau persoane juridice care urmaresc un obiectiv comun sau au aceleasi opinii, aceeasi cultura, orientare religioasa, sociala, profesionala si altele asemenea.
c.facilitarea accesului asociatiilor, fundatiilor si federatiilor la resurse private si publice;
d.parteneriatul dintre autoritatile publice si persoanele juridice de drept privat fara scop patrimonial;
e.respectarea ordinii publice.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.