Organizarea si functionarea asociatiilor si fundatiilor

Trimis la data: 2014-08-17
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: DenisaSimona_P
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Principala reglementare in material organizatiilor non-guvernamentale este data de ordonanta guvernului nr.26 din 30 ianuarie 2000,publicata in monitorul official.
Partea 1 nr.39 din 31 ianuarie 2000 cu privire la asociatii si fundatii.Ordonanta a intrat in vigoare la 3 luni de la publicare.Aceasta ordonanta a fost modificata prin ordonanta guvernului nr.37 din 30 ianuarie 2003 pentru modificarea si completarea OG 26 din 2000 cu privire la asociatii si fundatii,publicata in Monitorul Oficial nr.62 din 1 februarie 2003.
Ordonanta a fost aprobata prin legea nr.246 din 18 iulie 2005 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii,publicata in Monitorul Oficial nr.656 din 25 iulie 2005.
Reglementarea anterioara data din 1924.Legea nr.21 din 1924 privind persoanele juridice,publicata in Monitorul Oficial,partea 1 nr.27,din 6 februarie 1924.n acest curs, orice nefericire la lege sau ordonanta neurmate de alte specificari se considera ca trimit la Ordonanta Guvernului nr.26/2000,asa cum a fost modificata si completata.

Libera asociere este un drept castigat prin constitutie din 1991 (consacrat de aceasta in art.40);cetatenii se pot asocial liber in partied politice,in sindicate,in patronate si in alte forme de asociere.De astfel,chiar legea se refera la acest principiu (in art.5 alin 2);"In temeiul dreptului constitutional la asociere,persoanelor fizice se pot asocial fara a constitui o persoana juridical atunci cand realizarea drepturilor constitutionale,regula este ca se pot constitui asociatii/fundatii de catre cetatenii interesati pe baza liberului,consimtamant.

In mod exceptional,daca nu sunt inculcate dispozitii imperative ale legii,persoanele fizice isi pot realize scopul propus fara constituirea asociatiei /fundatiei.Reglementarea actuala are ca scop crearea cadrului pentru: a)exercitarea dreptului la libera asociere constituirea (precum si functionarea) asociatiilor este aplicarea acestui drept constitutional.
b) promovarea valorilor civice,ale democratiei si statului de drept,indifferent de obiectivele particulare ale unei asociatii/fundatii aceste entitati sunt obligate sa respecte (si chiar mai mult sa promoveze valorile civice,ale democratiei si statului de drept )
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.